Naslovnica FOTO Život tinejdžera u Iranu: Alkohol, droga i lude zabave

Život tinejdžera u Iranu: Alkohol, droga i lude zabave

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Šest tinejdžera je snimljeno kako piju votku na kućnoj zabavi, dok je jedan od njih fotografisan kako konzumira marihuanu u gradskom parku. To možda i ne bi bilo tako čudno da ove fotografije nisu nastale u Iranu.

Te fotografije otkrivaju kako zapravo žive tinejdžeri u toj zemlji, skriveni od očiju konzervativne vlasti. Oni se zabavljaju, troše novac na estetsku hirurgiju, konzumiraju marihuanu koju motaju u fotografije Ayatollaha.

Iza zatvorenih vrata, tinejdžeri koji odrastaju u iranskim imućnijim porodicama, te studiraju u gradovima poput Teherana, Shiraza, Esfahana, Bushera, Kermana i Ahwaza, vode život koji baš i nije u skladu sa strogim islamskim propisima koji se poštuju u toj zemlji.

Susreću se u skrivenim dijelovima gradskih parkova, te organizuju zabave u svojim domovima. Na tim se zabavama djevojke oblače slobodnije, alkohol se uveliko konzumira, kao i narkotici.

Estetska hirurgija u Iranu je veoma popularna, iako operacije koštaju pet ili šest puta više od prosječne mjesečne plate.

Koliko je opasan ovakav vid zabave govori i činjenica da je grupa Iranaca prošlog mjeseca lišena slobode jer su snimili video za pjesmu „Happy“ Pharella Williamsa.