Naslovnica ILIJAŠ Općina Ilijaš dobila novčanu pomoć Općine Centar

Općina Ilijaš dobila novčanu pomoć Općine Centar

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Višečlana delegacija Općine Centar na čelu sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Nedžadom Ajnadžićem danas je boravila u Općini Ilijaš. Razlog posjete je potpisivanje Protokola o realizaciji granta pod nazivom „Pomoć drugim općinama za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća – Pomoć Općini Ilijaš“, za koje namjene je Općina Centar izdvojila 10.000,00 KM za sanaciju šteta nastalih tokom proteklih vremenskih nepogoda na području  Općine Ilijaš.

– Sredstva će biti usmjerana za potrebe civilne zaštite, sanaciju puteva, infrastrukture i klizišta. Na sjednici OV Općine Centar usvojili smo odluke da izdvojimo još 10.000,00 KM, koje će biti operativne iduće sedmice, a koje su vid solidarnosti naše općine sa Općinom Ilijaš. Mi ćemo i u narednom periodu, kao i prethodnih godina, biti solidarni u rješavnju određenih problema sa kojima se vaša općina susreće, kazao je Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar.

Općinsko Vijeće Centar na vanrednoj sjednici, održanoj 20. maja 2014. godine, podržalo prijedlog načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića da se iz budžeta Općine Centar izdvoji 500.000 KM za pomoć stanovništvu područja ugroženih poplavama i klizištima, najprije susjednoj Općini Vogošća ali i drugim bosanskohercegovačkim općinama, a da o raspodjeli tih sredstava odlučuje Kolegij Općinskog vijeća zajedno sa Općinskim štabom civilne zaštite.
– Prilika je da se zahvalim Općini Centar jer je i ove godine našla razumijevanja i mjesta da nam pomogne u rješavanu najprijoritetnijih klizišta. Na području Ilijaša imamo 24 nova klizišta uz 49 starih, to je itekako veliki broj. Udruživanjem vlastitih sredstava, sredstava Kantonalne uprave civilne zaštite i ove pomoći ćemo uspjeti da riješimo klizište na Grbenjcu. Prošle godine od sredstava koje smo dobili od Općine Centar sistemom udruživanja sredstava riješili smo klizište u Balbegovićima, čija je sanacija koštalo skoro 80.000 KM, kazao je Zdravko Barić, pomoćnik načelnika Službe civilne zaštite Općine Ilijaš.

Zahvaljujući se na podršci i razumijevanju, općinski načelnik Akif Fazlić nije krio zadovoljstvo što je i Općina Centar prepoznala potrebe područja pogođenim elementarnim nepogodama.