Naslovnica FOTO Na trgu Alije Izetbegovića održana Akademija povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u...

Na trgu Alije Izetbegovića održana Akademija povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Organizacioni odbor  manifestacije  “Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. godine” u cilju obilježavanja 29. godišnjice genocida nad građanima BiH koji su u tom periodu živjeli u “sigurnoj  zoni UN-a Srebrenica”, večeras u 19h, upriličio je  već tradicionalnu  Akademiju  na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu. 

Učesnici su bili: Dr.sc. Zilha Mastalić Košuta, sa Instituta za historiju UNSA i prof. dr. Sead Turčalo, profesor na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studije i dekan na FPN-a u Sarajevu.

U fokusu obilježavanje 29. godina od počinjenog genocida 11. jula 1995 u Srebrenici je usvojena Rezolucija o genocidu u Generalnoj skupštini UN-a, o čijem značaju je za naš Radio govorio i prof. Turčalo

„Tom Rezolucijom genocid nad bošnjacima u i oko Srebrenice, postao je dijelom i globalnog sjećanja i globalnog pamćenja i suštinski obaveza i Međunarodne zajednice i UN-a da svake godine 11. juli posvete Danu sjećanja na genocid u Srebrenici. Ako pogledamo cjelokupnu rezoluciju uz niz njenih tačaka koje se odnose na osudu glorifikacije ratnih zločina, osudu negiranja genocida, to je najznačajniji aspekt i sa pozicije žrtava, ali i onih koji su počinili genocid i koji su ga nastavili negirati. Oni koji su pokušali osporiti usvajanje Rezolucije, oni su se zapravo u najvećoj mjeri bojali upravo tog dijela, gdje će svake godine Međunarodna zajednica obilježavati 11. juli i gdje postoji ogroman potencijal da genocid u Srebrenici bude sadržaj udžbenika u cijelom euroatlantskom području, a to bi značilo potpuno urušavanje njihovog revizionističkog narativa, da se u Srebrenici nije desilo ništa“, istakao je profesor.

Omer Osmanović svake godine od kada je na poziciji ministra za boračka pitanja KS, uz izdvajanje finanansijske pomoći za organizaciju, nezaobilazno i prisustvuje lično na Akademiji posvećenoj Srebrenici u Ilijašu.

“Ja sam ovdje tužan, ali i radostan, radostan zbog ljudi koji su ovdje i koji su preživjeli genocid i svih nas koji smo preživjeli golgote tokom agresije na našu državu. Moramo njegovati kulturu sjećanja i drago mi je što Opština Ilijaš već dugi niz godina na ovaj način obilježava Srebrenicu. Mi Srebrenicu moramo obilježavati na hiljadu i jedan način a jedan od najznačajnijih načina je i nedavno usvojena UN Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja je jedan od najproaktivnijih koraka u borbi protiv relativizma i raznih neistina koje dolaze sa istočne i zapadne nam strane… Mi treba da se uvijek na lijep i dostojanstven način sjećamo naših žrtava. Mi njih ne smijemo zaboraviti”, zaključio je ministar Osmanović

Već devetnaestu godinu zaredom institucije Općine Ilijaš i građani Ilijaša odaju počast ubijenima u genocidu u Srebrenici, istakao je načelnik Akif Fazlić

“Naša Manifestacija “Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godine” traje četiri dana. Sinoć smo organizovali ovdje na trgu ispraćaj 112 učesnika „Marša mira Nezuk – Potočari“ iz Ilijaša. Večerašnjom akademijom evociramo uspomene, odajemo počast, dodjeljujemo povelje ljudima koji promovišu istinu o Srebrenici…

Srebrenica je ljudska obaveza. Ilijaš ima obavezu prema Srebrenici, cijeli svijet ima obavezu prema Srebrenici. Hvala Bogu da civilizirani svijet staje iza istine o genocidu, a naša je obaveza da osim odavanja počasti, gradimo život u Srebrenici i otvaramo perspektive kako bi se iz Srebrenice slale civilizacijske poruke u svijet”, podcrtao je načelnik Fazlić.

Suština svih događaja vezanih za genocid u Srebrenici pa i večerašnje Akademije u Ilijašu bila je i ostaće: Sjećanje na nevino ubijena ljudska bića i opomena da se nikada, nikome i nigdje ne ponovi SREBRENICA!

Radio Ilijaš