Naslovnica BIH VISOKO: 175 žrtava čeka put ka vječnom smiraju u Potočarima

VISOKO: 175 žrtava čeka put ka vječnom smiraju u Potočarima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Poredani jedan do drugoga, 155 tabuta sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana, koji će 11. jula smiraj naći u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, nalaze se na Odjelu patologije u Javnom komunalnom preduzeću Gradska groblja Visoko, dok će tokom današnjeg dana biti dovezeno i preostalih 20 identificiranih tijela žrtava.

Tako će 9. jula, u jutarnjim satima, u konvoju put Potočara krenuti tabuti sa 175 indentificiranih žrtava srebreničkog genocida kojima će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Asmir Hodžić iz JKP Gradska groblja Visoko pojašanjava kako je kroz Odjel patologije do danas prošlo više od 6.000 tijela žrtava genocida u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

Na ukop čeka 2.000 identificiranih, nekompletnih tijela

Hodžić kaže da se iz godine u godinu sve teže obavlja pogrebna djelatnost.

“Za godinu dana je identifikovano 175 žrtava zato što nisu kompletni skeletni ostaci. Mi imamo još oko 2.000 identifikovanih žrtava, ali je kod njih pronađeno samo deset ili 20 posto posmrtnih ostataka i zbog toga se porodice još ne odlučuju za sahranjivanje”, pojasnio je Hodžić za Anadoliju.

Senad (Rame) Beganović je najmlađa, a Hurem (Bege) Begović je najstarija žrtva koja će 11. jula ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Njihovi posmrtni ostaci nalaze se u prostorijama preduzeća Gradska groblja Visoko.

14-godišnji Senad

Senad je imao 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice.

Ove godine će u Potočarima 11. jula biti sahranjeno i 13 maloljetnika među 175 identificiranih žrtava srebreničkog genocida.

Najstarija žrtva, koja će biti ukopana ove godine, je Hurem (Bege) Begović koji je imao 79 godina kada je ubijen.

U Memorijalnom centru Potočari od 2003. do prošle godine ukopano je 6.066 žrtava genocida u Srebrenici, tako da će sa 175 žrtava koje će biti sahranjene 11. jula ove godine taj broj iznositi 6.241. U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine ubijeno je više od 8.000 ljudi.

(ILIJAS.info/ VisokoIN/ AA)