Naslovnica +OSTALO Petero djece u tuzi i siromaštvu: Mama im je umrla prije nekoliko...

Petero djece u tuzi i siromaštvu: Mama im je umrla prije nekoliko mjeseci, otac prije deset dana!

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Mama im umrla prije nekoliko mjeseci, otac prije deset dana. Sav teret porodice ostao na jednog 15- godišnjaka. Nije teško da se shvati da živimo u jednom mjestu gdje ima mnogo siromaštva koje samo po sebi donosi tužne i bolne sudbine. Ovdje mnogima dan započinje misleći se šta će imati na stolu za ručak a kad padne noć gdje da prespavaju i šta im donosi svaki novi dan.

Ovako nešto doživljava i porodica Halili iz sela Lauše kod Podujeva (Kosovo). Jedna mala dvosobna kuća, hladna kao i životi ukućana koji žive u njoj.

Jedan mračni hodnik dijeli dvije sobe. Popucali zidovi na mnogim mjestima, puni vlage, okačene stvari na nekoliko žica ispred kuće, je tužna slika ovog doma.

U jednoj sobi dva dušeka i parče starog tepiha, dok u drugoj sobi nekoliko razbacanih stvari, koje privlače pažnju odmah pri ulasku u kuću. To je jedino utočište u kome žive petero djece koji su ostali bez roditelja.

 Redakcija portala bosnjak-ks.com je uspjela da uspostavi kontakt sa stricem djece bez roditelja. U razgovoru za ovaj portal njihov stric Fadil se prije svega zahvalio svima koji žele pomoći ovoj djeci koja su rano ostala bez oba roditelja.

– Moj brat i snaha iza sebe su ostavili petero djece, petero jetima, tri sina i dvije kćerke. Najstarija Egzona ima oko 15. godina. Njima je nakon smrti roditelja prekinuta i socijalna pomoć. Ja sam ovdje sa njima, vjerujte mi jako je teško da se brinete za petero djece bez roditelja, osim njih imam i ja dvoje djece, i ja sam socijalni slučaj, rekao je.

Na pitanje šta je djeci najpotrebnije i informaciju da je pokrenuta humanitarna akcija prikupljanja pomoći za djecu njegovog brata, Fadil je kratko odgovorio:

“Što god donesete, mi ćemo vam biti zahvalni za cijeli život, njima je sve potrebno, neka vas Allah nagradi”, rekao je Fadil.

Redakcija portala bosnjak-ks.com je pokrenula akciju prikupljanja pomoći za ovu djecu bez roditelja i možete se obratiti na telefon: +377 44 663 773 i dostaviti garderobu, hranu ili novčana sredstva. Nakon završene akcije, kako je najavljeno, formirat će se tročlani odbor koji će prikupljenu pomoć lično dostaviti porodici, što će biti propraćeno fotografijama i video snimkom.

Naravno, i redakcije naseg portala ilijas.info moli sve dobre ljude da  pomognu koliko su u mogućnosti ovoj slatkoj dječici.