Naslovnica FOTO Dodjela diploma za 133 učenika mekteba u Podlugovima

[FOTO] Dodjela diploma za 133 učenika mekteba u Podlugovima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U džamiji Ljepotici u Podlugovima i ovaj 11. dan u mjesecu bio je poseban na više načina. Jučer je bila peta godišnjica od polaganja temeljca za njenu izgradnju, jučer su džematlije proslavili 90. po redu tribinu za žene koja se organizuje u znak sjećanja na stradanje u Srebrenici. Ali, jedan drugi događaj zasjenio je prethodne. Uz prisustvo velikog broja roditelja, rodbine i djece, ovog 11. juna upriličena je promocija 250 upisanih polaznika mektebske nastave i dodjela diploma za njih 133. Kao što reče imam džamije Podlugovi, Asmir ef. Salihović, ta djeca su dragulji i najbolji ukras ovog mjesta i ove lijepe džamije. U protekloj školskoj godini mekteb je pohađalo 250 učenika, od toga 187 u Podlugovima i 63 u mektebu u Ljubnićima.

-Iza nas je više od 550 časova na kojima smo učili harfove, kur’anske sure i propise islama. U prelijepom ambijentu mektebske učionice, koja iz dana u dan ,zbog povećanja broja djece, postaje tjesnija, iz časa u čas, trudili smo se naučiti više o vjeri, naučiti o Bogu, jer šta zna onaj koji za Boga ne zna. Iza nas su uspjesi, ali i stvari koje moramo popraviti u svom odnosu prema nastavi i mektebu. Nema sumnje da je odgoj djece ili odgoj novih generacija velika odgovornost, posebno roditelja zatim džemata i šire društvene zajednice, kazao je u svom obraćanju Asmir ef. Salihović. Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju džamije Adem Efendić uručio je skromne hedije najredovnijim polaznicima. Polaznici koji su se svojim radom i ocjenama posebo istakli u mektebu u Podlugovima od prvog do osmog razreda, te dobili posebne pohvale i zaslužili vidljivi ponos u očima prisutnih roditelja su : Ahmed Krdžić, Ena Alić, Aldijana Džafo, Amina Gljiva, Amina Šabić,Almir Hrustemović, Hana Begić, Ajla i Sumeja Alić, Amer Duraković, Amina Salihović, Muhamed Halilović, Muhamed Kadrić, Merjem Osmanagić, Fatima Musa, Medina i Emina Delimustafić, Nesiba Avdić, Belma Avdić, Almedin Halilović, Rusmir Olovčić, Irma Osmanović, Rabija Bečirović i Eldina Osmanović.
Efendija Salihović s ponosom ističe da u džamiji u Podlugovima ima mlađih učenika, koji uče Kur’ an kao da su učenici medresa : Deset od njih je završilo hatmu, 19 je učilo u Kur’ anu, dobili su 14 novih učača Kur’ ana koji su prije mjesec dana ušli u Kur’an i 11 koji su sa zadnjim časovima završili sufaru, istaknuto je na jučerašnjoj svečanosti. Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa IZ Sarajevo svake godine organizira takmičenja za polaznike mektebske nastave. Polaznici mekteba iz Podlugova su i ove godine pokazali zavidan nivo znanja.
A to su bile: Irma Osmanović i Eldina Osmanović. A na takmičenju test općeg znanja predstavnici su bili: Rusmir Olovčić i Rabija Bečirović. U okviru takmičenja mujezina učenik Hamza Musa je bio među finalistima u Istiklal džamiji. Nakon svečane dodjele diploma, mališani ali oni nešto viši, bili su oduševljeni pripremljenim iznenađenjem-velikom tortom, kolačima i sokovima kojima su bili počašćeni. Tako zadovoljni vratili su se na veseli čas zadnjeg dana nastave u školi.

(radioilijas.ba)