Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Završili ste žurnalistiku i nemate posao? Evo šta možete uraditi dok ga...

Završili ste žurnalistiku i nemate posao? Evo šta možete uraditi dok ga tražite

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Statistika kaže da je u BiH oko pola miliona nezaposlenih ljudi. Oni koji se malo bolje razumiju u sve kažu da ta cifra nije tačna i da veliki dio od tog pola miliona u stvari radi ali na crno. Međutim, njihov broj se ne zna a sama država od njih ima više štete nego koristi. I to dvostruke štete, jer radeći na crno prvo uništavaju regularne biznise koji se trude opstati, a druga šteta je što od njih u državnu kasu ne ide ništa.
novinarstvo

Kako god loše stanje bilo, vrlo teško je o njemu steći pravu sliku jer dok u medijima ispričaju sve o političarima (gdje koji šta rekao, bio, jeo, pio i sl), za prave probleme ne ostane mjesta. Oni ostanu samo onima koje stvarno muče – nezaposlenim koj jedva sastavljaju kraj s krajem, koji ne vide perspektivu i ne znaju da li će se i kad njihova situacija promijeniti.

Kako je mladom čovjeku koji završi fakultet i treba da nađe posao? Kako ga naći, odakle krenuti uopšte? Na sve strane se uglavnom traže komercijalisti, a sva ostala zanimanja su u deficitu. Posebno je teško ako se traži iskustvo jer ga je teško steći.

Razmišljajući o tome došla sam do zaključka da za jedno “zanimanje” postoji šansa da se dokažete sami i tako poboljšate svoje šanse za zapošljavanje, odnosno pronalaženje kvalitetnog angažmana. Radi se o poslu u medijima i konkretno se ovaj post odnosi na one koji su završili žurnalistiku a ne mogu da nađu posao.

Šta učiniti ako ste završili žurnalistiku, nemate posao a smatrate da ste ga zaslužili? Mislite da ste nepravedno zapostavljeni, da vam treba samo šansa da se dokažete i da biste je iskoristili?

Vi koji želite biti novinari i raditi u medijima imate šansu da pokažete šta znate raditi i bez konkretnog zaposlenja. Kako?

Napravite svoj blog i pišite.

Ne o svom životu, o tome šta ste jeli, pili i o čemu maštate. Napravite blog na kojem ćete pisati kao da vam je to radno mjesto. Odaberite neku temu kojom ćete se baviti, nešto što biste inače voljeli raditi.

– Željeli biste izvještavati sa kulturnih događaja? Super! Neka vam to bude tema bloga i posvetite joj se. Obilazite događaje, pišite o njima onako kako biste to radili da ste negdje u nekoj redakciji. Koncerti, predstave, izložbe, bilo šta – samo pišite i dajte sve od sebe da to bude najbolje što znate.

Zanima vas sport – pišite o njemu! Idite na utakmice, pišite o tome, pričajte sa sportistima. I opet pišite!

– Bilo koju temu da uzmete držite se nje i pokažite šta znate.

Internet je takav da će vaš rad, ukoliko bude kvalitetan, biti prepoznat. I povećaćete sebi šansu da se zaposlite, da vas neko angažuje u svom listu, mediju, redakciji. Čak i kad se javite na konkurs pa stavite svoj blog / medij kao referencu već ste dobili mnogo. Imate dokaz kako i šta znate raditi. I već ste u prednosti u odnosu na ostale koji imaju samo diplomu i zapisano u biografiji da su radili negdje.

A što je najvažnije od svega – sve to možete besplatno. Ako imate internet konekciju ništa vam više ne treba osim volje i želje za radom. Blogspot, WordPress ili neki drugi servis i sve imate. I što je najvažnije – nemojte kriti ko ste. Obavezno na blogu navedite svoje ime i prezime, email na koji vas mogu kontaktirati, te zašto ga pišete i o čemu ćete pisati.

nov

I na kraju -“Idite pouzdano u smjeru svojih snova. Živite život koji ste zamislili.” – Henry David Thoreau