Naslovnica BIH ‘U susret Noći muzeja’: Zavirite na izložbu u Federalnom ministarstvu kulture i...

‘U susret Noći muzeja’: Zavirite na izložbu u Federalnom ministarstvu kulture i sporta

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Ministarstva, otvorili su danas, 17. maja izložbu pod nazivom “U susret Noći muzeja”.

Riječ je o izložbi dokumentacije, projekata i fotografija iz Arhiva Zavoda za zaštitu spomenika.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika, koji vode poslijeratnu obnovu objekata kulturno-historijskog naslijeđa, izložbom žele predstaviti faze obnove teško oštećenih muzejskih objekata.

Stručni savjetnik za kulturno i arheološko naslijeđe Lamija Abdijević u Zavodu za zaštitu spomenika navela je da je izložba kreirana kao vid podrške muzejima koji sutra obilježavaju Međunarodni dan muzeja.

“Mi godinama sarađujemo sa muzejima i radili smo na obnovi Zemaljskog muzeja, koji se obnavljao dugo godina poslije rata, zatim Vile Mandić, odnosno Olimpijskog muzeja, Šarića kuće u Stocu, Despića kuće i Hamama u Mostaru”, kazala je Abdijević.

Ističe da su u pitanju nacionalni spomenici muzejske namjene za koje je Zavod nadležan.

Direktor Zavoda za zašitu spomenika Federacije BiH Robert Stergar napominje da izložba ima poseban značaj za Zavod jer je ova ustanova svoje početke veže za Zemaljski muzej.

“Muzej je iznjedrio Zavod za zaštitu kulturno – historijskog prirodnog naslijeđa BiH, koji je u svom početku imao svoje kancelarije upravo u Zemaljskom muzeju. Izložbom želimo i da pružimo podršku muzejima, njihovim radnicima, kustosima, arheolozima, koji predano rade na zaštiti našeg identiteta”, kazao je Stergar.

Dodao je da je kulturno naslijeđe BiH nažalost “na repu” kulture i da je teško u ovim trenucima kazati kada bi se situacija za muzeje mogla promijeniti na bolje.

“Veoma je bitan javni interes koji bi trebao da natjera institucije da daju neke okvire u svom djelovanju, da bi stručna zajednica mogla djelovati na zaštiti i očuvanju i promociji onoga što je bilo prije nas, ostavljajući tu baštinu za buduće generacije”, zaključio je Stergar.