Naslovnica BIH Sutra tradicionalna Hatma dova na Karićima

Sutra tradicionalna Hatma dova na Karićima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ovogodišnja Hatma-dova na dovištu Karići, održat će se u subotu, 26. jula. U noći sa subote na nedjelju proučiće se mevlud-i-šerif i kijam zikr.

U petak 25. jula u Hajdar dedinoj džamiji bit će klanjana džuma namaz. Očekuje se dolazak visokih zvanica Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i velikog broja vjernika. Mevlud će proučiti imami sarajevskog Muftijstva.

dzamija-kariciKako posjetitelji kažu -sa  posebnim ćejfom se ide i obilazi dovište i džamija  na  Karićima. Tu, u netaknutoj prirodi, uz zikr,  osjeti se sva bliskost i Božija  prisutnost.

Usprkos tome, što se dova posljednjih nekoliko godina obilježava u ramazansko vrijeme, to ne utječe na tradicionalno veliku posjećenost manifestacije, pa se na Karićima organizuju i zajednički iftari.

Unazad nekoliko stotina godina tu održavala tradicionalna dova u posljednjoj sedmici jula, a muslimani ovo dovište nazivaju i Malom Ajvatovicom, po uzoru na Ajvaz-dedino dovište u Pruscu.
Prema predanjima, nakon rušenja džamije u Karićima četrdesetih godina prošlog stoljeća, naglo je počela obolijevati stoka, pa su se tadašnji stanovnici obratili svešteniku koji im je kazao da na tom mjestu ima bogomolja, da je moraju obnoviti i brinuti se o njoj.

Džamija je ponovo sagrađena, a legenda kaže da su temelji od hrastovine bili kraći nego što je trebalo, ali da je drvo toliko omekšalo da su mogli rastegnuti temelje koliko im je bila volja. Džamija je napravljena bez eksera. Graditelji su koristili samo velike čelične spojnice, sve ostalo je uklapano, tako da mještani u šalu kažu da “kad bi neko džamiju uhvatio iz zraka za munaru, u cjelosti bi je podigao bez da se razdvoji ijedan njen dio”.

Ne postoje sigurni historijski podaci o tome kada je izgrađena džamija na Karićima. Prema informacijama koje su se prenosile s koljena na koljeno, džamija je izgrađena u prvom periodu dolaska islama na ove prostore, a za gradnju je zaslužan Hajdar dedo Karić.

Partner ovogodišnje Hatma dove je BH Telecom.

(radioilijas.ba)