Naslovnica ILIJAŠ Sutra počinje škola u svim osnovnim i srednjim školama KS

Sutra počinje škola u svim osnovnim i srednjim školama KS

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas
Prvo školsko zvono u ponedjeljak, 1. septembra u osam sati označit će početak nove školske godine, a prema programu prvo polugodište trajat će do 31. decembra ove kalendarske godine

U osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo nova 2014./2015. školska godina počinje u ponedjeljak, 1. septembra, a školski objekti i dvorišta su tokom raspusta uređivani i spremni su za početak nastave.

Stručna suradnica u Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo Lamija Husić kazala je da je iz Ministarstva prema osnovnim i srednjim školama već ranije proslijeđen spisak odobrenih udžbenika, u knjižare je stigla većina tih udžbenika, a cijene su uglavnom na razini prošlogodišnjih.

Iz Ministarstva naglašavaju da učenici mogu koristiti i korištene udžbenike ako su sa spiska odobrenih što je, kako kaže Husić, važno s obzirom na tešku ekonomsku situaciju većine roditelja.

– Djeca će u ovoj školskoj godini moći koristiti bilo koji udžbenik s tog spiska odobrenih udžbenika – kaže ona.

Ipak, praktičnijom smatra varijantu da za nabavku sačekaju početak školske godine i preporuku predmetnih nastavnika za udžbenike i pribor za školu.

U KS-u i ove godine bit će osigurani besplatni udžbenici za učenike prvog razreda osnovnih škola. Ti udžbenici bit će osigurani i za dio učenika 6. i 7. razreda u stanju socijalne potrebe, a prema finansijskim mogućnostima resornih ministarstava KS-a i FBiH.

– Dobili smo veliki broj zahtjeva, a u skladu s finansijskim mogućnostima (uz Ministarstvo obrazovanja KS-a, dio novca je osiguralo Federalno ministarstvo obrazovanja) nabavit ćemo udžbenike. Tokom septembra udžbenici će biti distribuirani po školama. Učenici 6. i 7. razreda u stanju socijalne potrebe za koje ne uspijemo nabaviti, udžbenike će dobiti iz biblioteka škola koji će im biti ustupljeni na korištenje – kaže Husić.

Prvo školsko zvono u ponedjeljak, 1. septembra u osam sati označit će početak nove školske godine, a prema programu prvo polugodište trajat će do 31. decembra ove kalendarske godine.

(tvsa)