Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Surma – lijek za oči

Surma – lijek za oči

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Surma, kajal ili kohl je drevna kozmetika koja potiče s Istoka. Koristile su je i jedne od najljepših žena u historiji Nefertiti i Kleopatra. Pravi se od potpuno prirodnih sastojaka koji su zdravi za oči.

Istraživanje je otkrilo da surma u sastavu sadrži tvari koje 240 posto povećavaju proizvodnju azotnog oksida u stanicama kože. Azotni oksid je glavni pokretač imunološkog sistema u borbi protiv bolesti.

Njeno orginalno porijeklo je iz krajeva gdje žive beduini, koriste ih i muškarci i žene u cilju prevencije iritacije očiju izazvane prašinom, vjetrom i suncem.

Od davnina pa i danas se koristi najviše u estetske svrhe s namjenom da istakne ljepotu ženskih očiju, no ona se koristi i u poboljšavanju vida, ali pospješuje i rast kose.

Bitno je napomenuti da se izbjegava surma u boji jer takva ima dodatke mineralne soli od antimona i olova. Prilikom kupovine obratite pažnju na sastav surme i da li su uopće navedeni sastojci. Orginalnu surmu možete prepoznati po tome što je vrlo postojana, suze je ne sapiru i ne briše se tokom dana.