Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Pet razloga zašto je kafa dobra

Pet razloga zašto je kafa dobra

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kafa je magičan napitak bez koje mnogi ne mogu ni da zamisle početak dana. Sada postoji još pet razloga više da potpuo uživate u svom omiljenom toplom napitku.

Najnovija istraživanja dokazala su da kafa ima višestruka psihofizička pozitivna dejstva na one koji je redovno piju.

Smanjuje depresiju kod žena

Istraživanja koja su obavljena na Harvardu pokazuju da su žene koje redovno piju kafu izložene 20 odsto manjem riziku od depresije nego žene koje ne piju kafu. Ranija istraživanja pokazala su da se rizik od samoubistva smanjuje s povećanjem konzumiranja kofeina.

Smanjuje rizik od karcinoma prostate kod muškaraca

Muškarci koji piju šest ili više šoljica kafe dnevno imaju 60 odsto manji rizik da obole od najsmrtonosnijeg oblika karcinoma prostate i za 20 odsto manji rizik od oboljenja od bilo kog karcinoma prostate u poređenju sa muškarcima koji ne piju kafu.

Smanjuje rizik od karcinoma glave i vrata

Istraživanje sa Univerziteta u Juti pokazuje da ljudi koji piju više od četiri šoljice kafe dnevno imaju za 39 odsto manji rizik od karcinoma usne šupljine i larinksa. Redovna konzumacija kafe povezana je takođe s manjim rizikom od tumora na mozgu, ciroze, karcinoma jetre, kao i smanjenjem holesterola u krvi.

Kafa

Čuva od Alchajmerove bolesti 

Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da, kada su jedinkama obelelim od Alchajmera dali kofein u količini od pet šoljica kafe, njihova memorija se znatno popravila.

Smanjuje rizik od pojave dijabetesa

Brojna istraživanja su pokazala da kafa štititi od dijabetesa tipa 2, iako mehanizam još nije najjasniji. Analizom je utvrđeno da osobe koje piju tri do četiri šoljice kafe dnevno imaju za 25 odsto manji rizik od razvijanja ove bolesti.