Naslovnica TEHNOLOGIJA Ovo su najveće zablude o telefonima

Ovo su najveće zablude o telefonima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kad o nečemu ne znamo baš sve, nismo sigurni kako radi i čime se mjeri kvalitet, skloni smo da vjerujemo i u neke priče koje nemaju veze s istinom. Upravo su ove priče o smartfonima takve i slobodno ih se oslobodite i prestanite da vjerujete u njih. Ovo su zablude o mobilnim telefonima:

Ostavljanje telefona na punjaču će ubiti bateriju

Za razliku od laptop računara, zbog njihovih specifičnih baterija, ovo nema veze s istinom u svijetu mobilnih telefona. Moderni i obični i pametni telefoni imaju napredne litijum-jonske i litijum-polikarbonatske baterije koje su napravljene tako da prestanu da se pune kad im se kapacitet energije obnovi. Dakle, ako preko noći ostavljate telefon na punjaču – ne brinite. Ipak, iz ekoloških i razloga vezanih za smanjenje potrošnje električne energije trebalo bi da telefonskidate s punjača kada se baterija napuni.

Formiranje baterije telefona/tableta je neophodno

Apsolutno netačno. Današnji mobilni uređaji s punjivim baterijama ne moraju se puniti upravo iz gorepomenutog razloga – baterije su “pametne” i nemaju efekat pamćenja.

Kamera je bolja ako ima više megapiksela

Nema nimalo istine u ovoj tvrdnji. Kvalitet kamere zavisi od toga koji senzor je upotrebljen, njegove veličine i pratećih dodataka. Što je senzor veći, veći je i megapiksel i hvata više svjetlosti, što u daleko većoj mjeri određuje kvalitet fotografije, umjesto broja megapiksela.

Poznata je metafora o kofi i kiši. Kamera je kao hvatanje kapi kiše s kofom – što je veća kofa, to je veća šansa da ćete uloviti više kapi. U ovom slučaju kišne kapi su svjetlost, a kofa je senzor kamere. Broj megapiksela dovodi se u vezu s veličinom fotografije, ne sa kvalitetom.

Viša rezolucija displaya je bolja

Rezolucija je samo jedna od karakteristika od koje zavisi kvalitet prikaza na ekranu, ali nikako nije presudna. Prema nekim istraživanjima, ljudsko oko nema mogućnost rezlikovanja rezolucije više od 300 piksela po inču, iako današnji top smartfoni imaju ppi do 550. Rezolucija jeste važna, jer praktično formira sliku na displayu, ali pored rezolucije, veliku ulogu imaju i osvjetljenje displaya, njegov kontrast i uglovi gledanja, kao i vrsta upotrebljene matrice. Svi zajedno formiraju sliku, pa rezolucija sama po sebi ne znači ništa, ukoliko je pomenute osobine ne prate.

[cycloneslider id=”reklame-portal”]