Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Ljepota ili zdravlje?

Ljepota ili zdravlje?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kozmetička je industrija jedna od najprofitabilnijih, a mi smo skloni da rijetko kad provjerimo koje sastojke sadrži proizvodi koje nanosimo na naše lice i tijelo. Naše slijepo vjerovanje nas dovodi do toga da sami sebe trujemo. Dok kozmetičke kuće izmedju svog profita i zdravlja svojih potrošača biraju naravno sopstveni profit, svako gleda sebe, tako da je krajnje vrijeme da i mi pogledamo sebe i pobrinemo se za sopstveno zdravalje, ko će drugi ako nećemo mi. A da bi znali koji sastojci su štetni po naše zdravlje potrebno je da se adekvatno informišemo. U nastavku pročitajte štetne sastojke imajući na umu da je zdravlje na prvom mjestu.

PROPYLENE GLYCOL

Koristi se u kozmetičkim preparatima kao humektans, vezuje velike količine vode i ima veliku moć prodiranja u kožu, a pri tome nije skup. Upotrebljava se u dekorativnoj kozmetici, dezodoransima, kremama, šamponima, proizvodima za samotamnjenje, pa čak i u losionima za bebe. Može dovesti do ostećenja jetre i bubrega, ali ima i neurotoksično djelovanje. Alternativa je glicerin, proizvod biljnog porijekla.

PHENOXYETHANOL

Aromatični eter alkohola, koristi se zbog mirisa u kozmetici. Iako se smatra sigurnim za korištenje, sumnja se da smanjuje plodnost i dovodi do rizika preranog porođaja.štetno utiče na kožu, pluća i oči, te slabi imuni sistem.

FORMALDEHID

Najopasnija hemikalija, dokazano kancerogen, nalazi se u lakovima za nokte, proizvodima za njegu kose i tijela. Na deklaraciji ga nećete pronaći pod ovim imenom, već pod pseudonimima: formalin, form, lysoform, formalith. Uzrokuje astmu, alergije na koži, ali može i izazvati glavobolju, umor, vrtoglavicu, te bolove u zglobovima. Prirodna alternativa i ujedno i prirodni konzervans su organska eterična ulja.

PARABENI

Koriste se kao konzervansi u kozmetici, najčešće u šamponima, regeneratorima, dezodoransima, losionima… Imaju hormonsko, estrogeno djelovanje, a povezuju se s rakom dojke i poteškoćama muških reproduktivnih funkcija. Pojavljuje se  pod nazivima methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isopropylparaben, buthylparaben, isobuthylparaben.

SULFATI

Isušuju kožu i iritiraju je, pa osim alergije može nastati i ekcem. Nalazi se u kozmetici namijenjenoj za kupanje i tuširanje, te u deterdžentima za pranje. Pojavljuju se pod nazivima: sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate. Prirodna su mu alternativa šećerni tenzidi kao što su coco-glukozid i natrij coco-glukozid tartarat. Perite kosu šamponom bez sulfata i primjetit ćete razliku.

DERIVATI NAFTE

U naftne derivate spadaju: petrolatum i njegovi derivati (vazelin, petrolej, parafin), mineralno ulje, koji su kancerogeni. Najčešće se nalaze u kremama za lice, voskovima za depilaciju, parfemima, kremama za bebe i za zaštitu od sunca, kao i u nekoj šminci. Oni kožu čine mekanom i nježnom, štite je, ali ne dozvoljavaju koži da diše. Dok mineralna ulja sprečavaju aktivne supstance (npr. vitamine) da prodru u kožu. Prirodna alternativa koja se koristi u prirodnoj kozmetici su: biljna bazna ulja i biljne voskove iz organskog ili biodinamičkog uzgoja koji su bogati vitaminima i mineralima.

Dodatni savjeti:

  • Izbjegavajte proizvode koji sadrže ureu,
  • Izbjegavajte supstance: PEG, PPG, MEA, DEA, TEA, BHT, BHA, EDTA, PCA,
  • Izbjegavajte silikonska ulja kao što su cyclomethicone, dimethicone, dimethiconol.

 

Kao što vodite računa o svojoj ljepoti, vodite računa i o svom zdravlju, jer ono ipak nam treba biti prioritet. Obratite pažnju šta kupujete i koje proizvode koristite, obavezno čitajte deklaraciju na kozmetičkim proizvodima, te  potražite organske preparativne i dekorativne kozmetičke preparate. Jer vi ste jedini odgovorni za sopstveno zdravlje.