Naslovnica +OSTALO Koliko će cigarete poskupjeti u narednim godinama?

Koliko će cigarete poskupjeti u narednim godinama?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U proteklim godinama u Bosni i Hercegovini su kontinuirano rasle cijene cigareta i to svakog 1. januara. Paklice koje su se prije deset godina mogle kupiti za jednu KM danas koštaju četiri KM, a na ovome se neće zaustaviti rast cijena.

Naime, prema postojećoj zakonskoj regulativi, rast cijena cigareta nastavit će se i u narednim godinama i to u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine.

Na osnovu ovog zakona, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) svake godine donosi Odluku o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete i rezani duhan, a sve u cilju usklađivanja oporezivanja akciza na duhan i duhanske prerađevine u BiH sa akciznom politikom EU.

“U momentu usvajanja Zakona o akcizama u BiH, u toku 2009. godine bilo je predviđeno da Bosna i Hercegovina postepeno u nekoliko godina povećava akcize na duhan i duhanske prerađevine kako bi dostigla nivo od 64 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno minimalnu akcizu u iznosu od 2,60 KM po paklici cigareta, kako je i bilo utvrđeno akciznom politikom Evropske Unije (EU) u momentu usvajanja Zakona o akcizama u BiH. U 2016. godini minimalna akciza na paklicu cigareta iznosi 2,23 KM, što znači da još nismo dostigli tu minimalnu akcizu u EU”, rekao je za Klix.ba Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO-a.

Cigarete u BiH mogle bi u doglednoj budućnosti koštati 10 KM

Međutim, EU je u međuvremenu minimalnu akcizu povećala na 90 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno na 3,60 KM po paklici cigareta, tako da bi BiH u cilju da dostigne minimalnu akcizu u zemljama članicama EU trebala i u narednim godinama vršiti povećanje akcize na duhan i duhanske prerađevine.

U razgovoru za Klix.ba ekonomski stručnjak i nekadašnji zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović kaže da očekuje veliko povećanje akciza na cigarete u narednim godinama, pa time i cijena cigareta. Smatra da BiH mora nastaviti slijediti oštru akciznu politiku EU i postepeno povećavati akcize na cigarete.

“Na našem putu ka EU jednostavno ćemo morati uskladiti sve akcize s onim u zemljama EU. Kako je u EU, tako će u doglednoj budućnosti biti i kod nas, ali onda kada provedemo svu harmonizaciju. Cijena koju možemo očekivati je negdje blizu pet eura, dakle blizu 10 KM”, rekao je Kasumović za Klix.ba.

Prihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine u BiH po godinama:

2009. – 449,4 miliona KM
2010. – 556,0 miliona KM
2011. – 716,3 miliona KM
2012. – 758,4 miliona KM
2013. – 727,1 miliona KM
2014. – 757,9 miliona KM
2015. – 811,6 miliona KM

Napominje da ja povećanje akciza od velike koristi za državu u ovom trenutku jer se vladajuće strukture takmiče ko će se više zadužiti.

“U budžetima trenutno nema novca da se isfinansira ovoliki administrativni aparat. Već sedam godina ponavljam da se država na godišnjem nivou mora zadužiti sa 600 miliona KM da bi isfinansirala svoj birokratski aparat”, upozorio je Kasumović.

Upravni odbor UIO-a usvojio je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH kojim se povećava iznos akciza na naftu i naftne derivate, auto plin, pivo i alkoholna pića. U ovim izmjenama nisu tretirane cigarete, ali je Upravni odbor UIO naglasio da su u ovoj oblasti predviđene korekcije iznosa akcize krajem godine.

Kasumović ističe da vlasti, umjesto da smanje javni trošak, podižu namete, a akcize se najčešće nađu prve na spisku.

Kasumović: Država zbog crnog tržišta na duhanu mjesečno gubi milione

“Bio bih presretan kada bi to samo podrazumijevalo akcizu na duhan, ali to nije slučaj. Sada dolazi do povećanja i drugih akcizea, kao na gorivo i alkohol. Već dugo se razmatra i povećanje stope PDV-a. Sve su opcije i dalje u igri. Ali ista ta vlast mora znati i da su građani siromašni. Zato vlast mora što prije izvršiti reformu javne uprave. Trenutno je od svih radnika u administraciji 30 posto višak”, rekao je Kasumović.

Naglasio je da država mora početi racionalno trošiti novac te da će se, dok se to ne desi, nastaviti zaduživati na različite načine – kod međunarodnih finansijskih institucija, emisijom trezorskih zapisa itd.

Kasumović na kraju upozorava da se kod povećanja akciza uvijek javlja jedan veliki problem, a to je šverc.

“Država mjesečno na duhanu gubi milione jer se povećalo crno tržište”, zaključio je Kasumović.