Naslovnica BIH Kanjon Vrbasa jedno je od najljepših područja u BiH, pogledajte zadivljujuće prizore

Kanjon Vrbasa jedno je od najljepših područja u BiH, pogledajte zadivljujuće prizore

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kanjon Vrbasa, koji se nalazi između Jajca i Banje Luke, zasigurno je jedno od najljepših područja u Bosni i Hercegovini. On je 1955. zaštićen kao rezervat prirodnih predijela.

Sastoji se od dva manja kanjona, koji se zovu Podmilačje i Tijesno. Rijeka Vrbas je probila vapnenačke stijene i tako stvorila kanjon u kojem su se pod posebnim uslovima kakvi vladaju u kanjonskom ekosistemu razvile brojne endemske biljne i životinjske vrste.

Vrbas izvire na planini Vranica kod Fojnice, a ulijeva se na sjeveru Bosne i Hercegovine u Savu. Na Vrbasu se nalazi i umjetno jezero Boćac, nastalo za potrebe hidroelektrane u blizini Mrkonjić Grada.

Ovaj kanjon idealan je za mnoge avanturističke sportove poput raftinga, vožnje kajaka, kanua itd. Specifičnost ove rijeke predstavlja i banjalučki čamac dajak, koji je dobio ime po motki koja služi za odgurivanje čamca.

Čamac je ranije korišten u trgovačke svrhe, za prevoz robe sa obale na obalu. Ima specifičan izgled i oblik trupa prilagođen brzom Vrbasu. Dužina varira od šest do devet metara, a širina od 70 centimetara do metra.

“U fotografskom putu kroz sjeverni dio Bosne i Hercegovine, naišao sam na fenomenalne prizore kanjona rijeke Vrbas. Nekoliko puta sam stajao kako bih se divio prirodi”, rekao je fotograf Boris Trogrančić.