Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Kako zaštiti lice u hladnim zimskim danima?!

Kako zaštiti lice u hladnim zimskim danima?!

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Sigurno ste svjedok kako zadnjih dana i vaša koža ima čudne momente. Postaje previše suha, pojavljuju se crvene fleke, ljušti se itd.

Tješite sebe kako je to od hladnoće i rijetko poduzimate nešto po tom pitanju. Baš sada, u ovim hladnim zimskim danima trebate najviše posvetiti pažnje svojoj koži, pogotovo licu.

Lice je najizloženije vanjskim faktorima i najprije poprima uticaj. Najveći neprijatelj licu je vjetar.

Morate znati da određen vremenski boravak na otvorenom godi vašem licu, stoga nipošto ne izbjegavate odlazak na planini ili šetnju prirodom. Hladan zrak i sunčeva svijetlost osigurat će vašem licu bolju cirkulaciju krvi te dati dodatnu energiju, no prije izlaska pripremite svoje lice na zimske uslove.

Ako idete na planinu vaše lice će biti više izloženije suncu i vjetru stoga morate koristiti zaštitne kreme. To su one kreme koje koristite u ljetnim danima s zaštitnim faktorom.  One će vas štiti od pojave pjega ili fleka na licu. Kada dođete u zatvoreni prostor temeljito očistite lice.

winter-woman-with-winter-skin-490x325

Skinite zaštitnu kremu, uradite blagi piling kože sa odgovarajućim sredstvom – to može biti čaj od kamilice ili neko farmaceutsko sredstvo. Zatim namažite lice kremom koja je obogaćena vitaminom E, jer on najbolje hrani kožu lica. Obratite pozornost na područje oko očiju jer tu je koža tanka. Kao zaštitu od hladnoće nanesite kremu koja u sebi sadrži neveni i kamilicu.

kreme-za-lice

Želite spremiti sebi domaću masku, evo i kako:

Za suhu kožu

U pire od krompira dodajte kašičicu maslinovog ulja, pavlake, meda i žumance. Dobro sjedinjenu masu nanesite na čisto lice i vrat, pa pokrijte folijom koja će da održi vlagu i toplotu. Poslije pola sata lice obrišite i isperite mlakom vodom.

Za masnu kožu

U pire od krompira dodajte kašiku jabukovog sirćeta ili 2 kašike limunovog soka, izgnječen kivi i kašičicu meda. Masku stavljajte na lice jednom nedeljno ili uzastopno dvanaest dana. Kako bi maska bila efektnija preko nje stavite foliju. Poslije pola sata lice isperite prvo mlakom, a zatim hladnom vodom.