Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Kako je izgledao život bez mobitela i interneta?

Kako je izgledao život bez mobitela i interneta?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Zamislite život bez mobitela i interneta? Nema tipkanja, zivkanja nego uživanje u dragocjenim trenucima privatnosti.

Zvuči gotovo pa nezamislivo ali još prije dvadesetak godina , prije nego što su mobiteli postali dostupni, s nekim ste mogli telefonski komunicirati samo ako je kod kuće.  Uglavnom je svaka porodica imala  jedan fiksni telefon i sve smo razgovore morali obavljati u hodniku ili dnevnom boravku, ovisno o lokaciji tog telefona.

Također bismo morali zapisivati ili pamtiti telefonske brojeve. Kasnije, kad je postalo uobičajeno imati i nekoliko telefonskih aparata, svako ko bi podigao slušalicu na drugom telefonu, mogao je slušati razgovor. A kada bismo se trebali naći s nekim, morali bi utvrditi tačno vrijeme i mjesto gdje ćete se naći, jer poslije toga nije bilo načina da komunicirate do susreta s tom osobom. Ipak, nekada je bila potrebna hrabost za osvajanje djevojke, a jedini način da izrazite osjećanja bilo je sa istinskom facom, jer niste imali “smajlije” i “gif-ove”.
Poslušati pjesme s albuma, a da ga ne kupimo bila je nemoguća misija, a ako smo željeli pjesmu čuti kada nama odgovara trebali smo je snimiti na kasetu. Onaj ko je imao želju da vidi neki videospot, trebao je čekati da se emitira na TV-u.

Danas je vrijeme takvo da živimo u virtuelnom svijetu, pa se tako možemo virtuelno nekom nasmijati, virtuelno se zaljubiti i uraditi još mnogo drugih stvari.

Ipak, koliko god sve to zvučalo kompliciranije od današnjeg života, jedan komentator navodi da mu iz doba prije interneta nedostaje mogućnost da nekome nakon svađe poklopi slušalicu: prekinuti pritiskom na ekran ili tipku jednostavno nije isto.