Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Ishrana u hladnim zimskim danima

Ishrana u hladnim zimskim danima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Tajna očuvanja našeg zdravlja leži u umijeću prilagođavanja promjenama u prirodi. Svako godišnje doba zahtijeva određenu vrstu ishrane. Tokom zimskih mjeseci osjeća se nedostatak zdravih namirnica. Da bismo bili zdravi i tokom tih hladnih dana izuzetno je važno povesti računa o pravilnoj ishrani.

Bitno je da u naš organizam unosimo željezo i bjelančevine, a naglasak je na vitaminima, jer spriječavaju anemiju, gubitak apetita i bolove u mišićima. Najviše ga ima u mesu, ribi, jajima, mlijeku, kao i grahu, grašku, soji. Također bi više trebali jesti kuhanu hranu, jer na taj način grijemo organizam. Svaki vitamin ima nezamjenljivu ulogu, zato bi trebalo povesti računa da i u hladnim danima hrana bude raznovrsna kao i ljeti kad svježeg voća i povrća ima u izobilju. Voće koje u sebi sadrži vitamin C i koje nam pomaže da se izborimo za prehladama je: naranđa, limun, jabuka, kivi, a od povrća je najviše zastupljen u kupusu, paprici, svježoj salati, krompiru.

Kako nam zima donosi niske temperature, a zbog centralnog grijanja gubimo popriličnu količinu tekućine, iako možda toga nismo svjesni i ne čini nam se da smo žedni.  I tokom hladnih dana trebali bi piti dvije litre tekućine, kao i inače, ali piti one toplije koji će nam poboljšati cirkulaciju. Za to su najbolji čajevi, sa okusima po izboru, posebno ako ga malo osvježimo sa limunom. Stručnjaci ne preporučuju previše crne kafe jer dodatno dehidrira organizam i odvode tekućinu iz tijela.

Da bismo se odbranili od upala, onda kada je dišni i imunološki sustav ugrožen, svakako bi trebali povesti računa o tome šta unosimo u naš organizam.