Naslovnica FOTO Privode se kraju radovi na Bosanskoj sobi

[FOTO] Privode se kraju radovi na Bosanskoj sobi

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Radovi na projektu Bosanska soba u prostorijama Udruženja “Zlatne ruke” Ilijaš privode se kraju. Zahvaljući podršci Općine Ilijaš, BH Telecoma, Federalnog ministarstva kulture i sporta, kao i zalaganju vrijednih članica Udruženja, Ilijaš će imati još jednu turističku atrakciju.

Bosanska soba je nastala kao spoj istočne i zapadne kulture, te kao takva predstavlja posebni značaj u srednjovjekovnoj evropskoj arhitekturi. Njena unutrašnjost je specifična po mnogo čemu, ponajprije zbog činjenice što bosanska soba odiše rahatlukom i širinom prostora u kojem se čovjek osjeća komotno.

Enterijer bosanske sobe mami svakog ljubitelja mirnog i spokojnog života. Vrlo jednostavno projektovana, bosanska soba se sastoji od prizemnih sećija skrojenih od obložene slame postavljene duž zidova sobe, čiji se naslonjači prostiru ispod pendžera davajući na taj način onome ko sjedi mogućnost pogleda na avliju i sokak. Zavjese na pendžerima ručno izheklane, rukama poštenih majki bošnjačkih, davali su posebni dekor unutražnjosti bosanske sobe. Na sred sobe se nalazio drveni stolić za kahvu, a negdje u ćošku sofra koja je služila za postavljanje jela. U drugom ćošku obavezno je stojao orman u kojem se čuvala posetljeni za spavanje, tako da se bosanska soba brzo i jednostavno mogla transformirati iz dnevne u spavaću sobu. Jela koja su se spremala i služila u bosanskoj sobi su raznovrsna.

Taj skromni život i rahatluk i danas privlači mnoge ljude, posebno turiste koji, kada dođu u Bosnu, obavezno posjećuju Etno sela u kojima se nalaze replike nekadašnjih bosanskih soba pa se nadamo da neće zaobići ni Ilijaš.

(radioilijas.ba)