Naslovnica ZANIMLJIVOSTI 8.mart: Međunarodni dan žena

8.mart: Međunarodni dan žena

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Širom svijeta današnji dan se obilježava kao dan žena. 8. mart je simboličan dan na koji se obilježava borba žena za svoja ljudska prava i ravnopravnost među polovima. Međunarodni dan žena je praznik ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena.

Ideja da se ovaj praznik obilježava pojavila se početkom 20. vijeka, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Tridesetih godina neke države su prestale da obilježavaju ovaj praznik, ali su 1975. godine Ujedinjene nacije počele zvanično da ga obilježavaju.

Dan žena se obilježava kao uspomena na požar u tekstilnoj fabrici “Triangle Shirtwaist”, koji se dogodio u Njujorku 1911. godine. Toga dana poginulo je preko 140 žena. Kroz radničku i socijalističku borbu, koja je po prvi put,  ženu i muškarca tretirala kao jednakovažna ljudska bića – žene su svojim angažmanom postigle brojne pobjede protiv nejednakosti i drugih nepravdi koje su proizlazile iz neravnopravnosti spolova.

Često se ovaj dan svodi na poklanjanje cvijeća i kozmetike, poneku lijepu riječ ili gestu, ali nekad je ovaj dan  predstavljao je dan borbe, dan izlaska iz patrijarhalnih okvira koja je žene stoljećima tretirala kao građane drugog reda. Ovaj praznik također treba da nas opomene na, često ugrožena, prava zaposlenih žena, i da borba za jednakopravnost nije završena i u njoj treba učestvovati svaki dan. Danas, više nego ikad, važno je podsjetiti kako sva prava, koja žene danas imaju, nisu bila jednostavno “data”, za njih su se morale izboriti, a ta borba često je bila žestoka i teška.

Svim čitateljkama, majkama, bakama, kćerkama, djevojkama, studenticama, radnicama-onima s poslom i onima na birou, domaćicama i svim ženama međunarodno čestitamo 8. mart, “Međunarodni Dan Žena” dan kada trebaju biti ponosne na domete koje su postigle žene kroz historiju.