Naslovnica BIH Drage dame, sretan vam 8. mart!

Drage dame, sretan vam 8. mart!

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Želimo Vam mnogo zdravlja, uspjeha, srećom ozarena lica i mnogo iskri sreće u vašim lijepim pogledima.

Koliko se stvari kojima se žene posvećuju svakodnevno uzimaju zdravo za gotovo podsjetimo se barem jednom godišnje. Na čuveni Dan žena, osmomartovsku paradu karanfila i prigodnih kozmetičkih setova u parfimerijama.

Upravo to, lagani osvrt na Klaru Cetkin, red statistike o zlostavljanim ženama i neravnopravnim šansama u poslu, danas su preostale mrvice od ženske borbe za svoja prava. Dan žena je i dalje “crveno slovo” u državnim kalendarima Avganistana, Kube, Kine, Kazahstana, Vijetnama, Rusije… Ujedinjene nacije proglasile su 1975. za godinu žena i tada na zvaničan kalendar UN upisale i Osmi mart. Počelo je pobunom radnica fabrike tekstila u Njujorku, 8. marta 1857. godine.

Krenula je borba žena za svoja prava. Pola vijeka i godinu dana kasnije, 15.000 dama izašlo je u protestnu šetnju, zahtijevajući bolje zarade, kraći radni dan i pravo glasa. Ovaj talas nezadovoljstva uzburkavao je američko društvo i naredne godine. Na inicijativu Socijalističke partije Amerike, 28. februara 1909. obilježen je prvi Dan žena.

Iduće godine u Kopenhagenu, na Međunarodnoj konferenciji radnih žena, Klara Cetkin, vođa Ženske kancelarije Socijal-demokratske partije u Njemačkoj, iznijela je prijedlog da se podrži Međunarodni dan žena. Odlukom Međunarodnog sekretarijata ženske internacionale, 1921. godine, ustanovljen je 8. mart kao Međunarodni dan žena.

Svim djevojčicama, djevojkama, suprugama, nenama i bakama čestitamo 8. mart. Želimo Vam mnogo zdravlja, uspjeha, srećom ozarena lica i mnogo iskri sreće u vašim lijepim pogledima.

PRAZNIK U 55 ZEMALJA

Međunarodni dan žena zvanični je praznik u 55 zemalja svijeta – od Albanije i Alžira do Vijetnama i Zambije. U zemljama “zapadne demokratije” proslavljao se sve do pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, ali je njegov značaj opao pojavom modernog feminizma. U Indiji se i dalje održavaju velike parade, u Urugvaju koncerti. Italijanke na ovaj praznik tradicionalno dobijaju buket mimoza. A u Americi i Velikoj Britanije postoje slični praznici, poput Dana majki.

8.mart