Naslovnica ILIJAŠ Uključen rani alarm za ambroziju: Najugroženije općine Ilijaš i Hadžići

Uključen rani alarm za ambroziju: Najugroženije općine Ilijaš i Hadžići

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Zbog proglašenja ranog alarma za alergenu, korovsku biljku ambroziju, zatraženo je hitno intenziviranje inspekcijskih kontrola.

Ministarstvo prostornog uređenja, zaštite okoliša i građenja Kantona Sarajevo uputilo je jučer ovaj zahtjev Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za hitno intenziviranje kontrole subjekata koji su obveznici provođenja aktivnosti propisanih Odlukom o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste – ambrozija. 

Naime, Centar za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, u skladu sa Sporazumom o vršenju polen monitoringa u KS je u sedmičnom izvještaju konstatirao uvećanu koncentraciju polena pojedinih vrsta biljaka i proglašen je rani alarm za izuzetno alergenu, korovsku biljku ambroziju. 

Izmjerene vrijednosti koncentracije polena ambrozije za period 30. augusta do 6. septembra iznosile su 28 zrna u m3 zraka na polen stanici Pofalići i 70 zrna u m3 zraka na polen stanici Stari Grad, što može izazvati ozbiljne alergijske reakcije. 

Procjena je da je ovo problem koji će trajati, s obzirom da se cvjetanje ambrozije nastavlja i traje sve do novembra, zbog čega je važno odmah poduzeti sve mjere popisane Odlukom o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste – ambrozija. 

Uz zahtjev za postupanje ovo ministarstvo je inspekcijskom organu dostavilo i spisak lokacija na kojima su utvrđena staništa ambrozije, a gdje se može vidjeti da su najugroženije općine Ilijaš i Hadžići. 

Zatraženo je da se inspekcijski nadzor usmjeri prema vlasnicima, odnosno korisnicima evidentiranih poljoprivrednih i ruderalnih površina – pokraj puteva, uz ceste, željezničke pruge, na obalama potoka i rijeka, u zapuštenim vrtovima, na nekultiviranim mjestima, gradilištima i sl. te nalože hitne mjere mehaničkog uništavanja ove izuzetno alergene biljne vrste. 

U slučaju nepostupanja predviđene su i finansijske sankcije. 

U zahtjevu su također i očekivanja prema kojima kantonalna inspekcija treba ostvariti kontakte s nadležnim općinskim inspekcijama s ciljem njihovog urgentnog postupanja, a kako je saopćila Press služba KS, na kraju su zatražene i povratne informacije o poduzetim aktivnostima.