Naslovnica FOTO U džamiji u Podlugovima mukabeli prisustvuje više od 100 mladih učača Kur’ana

U džamiji u Podlugovima mukabeli prisustvuje više od 100 mladih učača Kur’ana

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U džamiji u Podlugovima, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, mukabeli koju predvodi imam mr. Asmir-ef. Salihović, prisustvuje više od 100 mladih učača.

Naime, u džamiji u Podlugovima efendija Salihović svjedoči plodovima svog dugogodišnjeg truda, jer su sve kur’anske grupe na mukabeli.

– Njihove prve mukabele, svi su moji učenici i završili su sufaru u Podlugovima. Gledajući ovu sliku vrijedne djece, sjećam se njihovih početaka, učenja prvih harfova, prvih sura po tedžvidu, da bismo danas imali njih više od stotinu koji uče mukabelu. To ispunjava srećom i ponosom i mene kao imama, mualime i pomočnike ali i cijeli džemat. Iz godine u godinu dolaze nove grupe učača Kur’ana, polaznika sufare i ulijevaju nadu da će se sjajna tradicija učenja mukabele u Podlugovima biti nastavljena – kazao je efenija.

Kur’an je proljeće vjernika, kao što je kiša proljeće Zemlje, a ove su godine proljeće i ramazan došli zajedno, što je dodatno ugrijalo vjernička srca, posebno vrijedne omladine u Podlugovima, dodao je efendija.

Ovo je postala tradicija u džematu, kao i da s imamom sve medreslije, kojih je dvanaest ove godine, s imamom uče mukabelu.

– Poslanik Muhammed je učio u dovi: “…učini da mi Kur’an bude proljeće moga srca, svjetlo mojih prsa, raspršitelj moje tuge i otklonitelj mojih briga i teškoća”, a svjedočimo da stotine glasova u džamiji milozvučno učeči Kur’an u Podlugovima glasno svjedoče ostvarenju te dove – poručio je efendija Salihović.

(Preporod.info)