Naslovnica FOTO Ilijaš u crvenom: Takmičari pokazali umijeće u pružanju Prve pomoći

Ilijaš u crvenom: Takmičari pokazali umijeće u pružanju Prve pomoći

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Jučer se na ulicama našeg grada održalo jubilarno 20. Kantonalno takmičenje ekipa iz pružanja Prve pomoći.

Organizatori ovog takmičenja su Crveni križ Kantona Sarajevo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Prosvjetno-pedagoški zavod Kantona Sarajevo uz saradnju sa Općinom Ilijaš i Crvenim križem Ilijaš.


Na takmičenju su prisustvovala i dva fotografa Ilijaš INFO portalaHarun Fazlić i Emrah Čamdžić. U fotogalerijama pogledajte šta su zabilježili kroz svoje objektive.

Galerija 1

Galerija 2


Građani Ilijaša mogli su pratiti kako pružiti prvu pomoć povrijeđenim licima u raznim situacijama.

Takmičilo se sedam ekipa u konkurenciji osnovnih škola i šest ekipa u konkurenciji srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Ilijas info Crveni kriz

U konkurenciji osnovnih škola pobjedu je odnijela  ekipa Osnovne škole “Mehmed beg Kapetanović Ljubušak”- Općina Centar, drugo mjesto zauzeli su učenici “Prve osnovne škole”- Ilidža, dok je trećeplasirana škola “Pofalići”-Novo Sarajevo.

Ekipa OŠ “Podlugovi” osvojila je sedmo mjesto.

U konkurenciji srednjih škola najbolja je bila Druga gimnazija-Centar, druga ekipa Treće gimnazije, dok je treće mjesto osvojila ekipa-Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija multimedija i dizajna-Ilidža.

Naša ekipa Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš osvojila je četvrto mjesto. Naše takmičare je samo 11 bodovova dijelilo od trećeg mjesta.

DSC_0497 (Custom)

Ovo takmičenje je manifestacija koja ima za cilj motivisanje mladih za masovnije i kvalitetnije izučavanje i savladavanje elementarnih znanja i vještina u pružanju prve pomoći, te provjeru osposobljenosti mladih iz oblasti pružanja prve pomoći i unapređenje općeg stanja zdravstvene zaštite i zdravstvene kulture.

Predsjednica Crvenog križa KS Ajnija Omanić  izrazila je zahvalnost Općini Ilijaš i volonterima koji su pružili veliku pomoć, te istakla značaj ovog takmičenja što, pored učeničke obuke, pomaže da se i odrasli osjećaju sigurnije i unaprijede kvalitet života.

DSC_0634 (Custom) (Custom)

Sekretar CK Sejda Ćesan  izrazila je nadu da će se  takmičenje održati ponovo u našem gradu.

Diplome i lopte koje je obezbijedila Lutrija BiH uručene su i Neiru Saračeviću kao najuspješnijem glumcu, te Jasminu Nikšiću -najuspješnijem šminkeru.

Svim učesnicima takmičenja uručene su diplome, kao i zahvalnice svima koji su pomogli organizaciji takmičenja.

Na takmičenju su prisustvovala i dva fotografa Ilijaš INFO portala, Harun Fazlić i Emrah Čamdžić. U fotogalerijama pogledajte šta su zabilježili kroz svoje objektive.

Galerija 1

Galerija 2