Naslovnica BIH Potpisan ugovor sa firmom iz Zenice: MUP KS kupuje helikopter za 30,3...

Potpisan ugovor sa firmom iz Zenice: MUP KS kupuje helikopter za 30,3 miliona KM

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U bazi Sektora za policijsku podršku MUP-a Kanotna Srajevo danas je u prisustvu predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, predstavnika kantonalnog i federalnog nivoa vlasti i drugih zvanica upriličena svečanost na kojoj je potpisan Ugovor o nabavci helikoptera američkog proiozvođača Bell 412, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Ugovor su potpisali ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i direktor firme “Shot”iz Zenica, koja je posrednik, Vedran Ključanin.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica nakon poptisivanja ugovora kazao je “da će ovaj dan ostati zapamćen u historiji,  kao dan kada je MUPKS zaključio nabavku prvog helikoptetra za građane Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH”.

“S pravom mogu reći da je ovo historijski trenutak ne samo za MUPKS nego i za cijeli Kanton jer danas učvršćujemo temelje za izgradnju moderne, jake, najopremljenije policije u državi. Naša vizija, kojoj smo svakim danom sve bliže, je da policija KS bude opremljena novim helikopterom,  specijalnim oklopnim vozilima, vodenim topovima,  body kamerama, adekvatnim naoružanjem i novim uniformama”, kazao je Katica.

Naveo je da su na putu do zaključenja ugovora nailazili na brojne prepreke koje su strpljivo prevazilazili.

“Ovaj helikopter željeli smo nabaviti prvenstvano zbog naših građana, ali i cijele BiH. Nikada više građani neće ovisiti o dobroj volji ili političkim odlukama drugih kada im zatreba hitni medicinski transport, evakuacija, pomoć u stanju od poplava, odrona, požara, zemljotresa ili u bilo kakvoj nepredviđenoj situaciji. Naša helikopterska jedinica će građanima prva priteći u pomoć”, kazao je Katica.

Dodao je da je  MUPKS već formirao i prvu helikoptersku jedinicu, koju čine kandidati koji su zadovoljili stroge uslove i kriterije javnog konkursa, te da su članovi te jedinice već zasnovali radni odnos u MUP-u KS i da je u toku  izbor akademije na kojoj će se vršiti njihova obuka i školovanje.

Na prigodnoj svačanosti su još govorili predsjedvajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović, premijer Kantona Sarajevo Nihad UK, predsjedvajaući Skupštine KS Elvedin Okerić, predstavnica Ambasade SAD u BiH, policijski komesar MUP-a KS Fatmir Hajdarević, te direkor firme “Shot” Vedran Ključanin.

Projekat nabavke helikoptera procijenjen je na na 30,3 miliona KM bez PDV-a i uvršten je u program javnih investicija za period 2023. – 2025. godina.

(radiosarajevo.ba)