Naslovnica ILIJAŠ U kino sali održana Svečana dodjela nagrada, diploma i zahvalnica za najbolje...

U kino sali održana Svečana dodjela nagrada, diploma i zahvalnica za najbolje učenike i nastavnike na općinskim takmičenjima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ovoga utorka u kino sali Ilijaš održana je Svečana dodjela diploma i nagrada za 119 najuspješnijih učenika i zahvalnica za 42 nastavnika/nastavnice, a koji su ostvarili uspješne rezultate na općinskim takmičenjima iz nastavnih predmeta u osnovnim školama na području općine Ilijaš.

Ovom događaju su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, Sanja Zagorac – Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš, direktori i direktorice osnovnih škola, nastavnici, učenici, roditelji te brojni drugi građani.

Svake godine, Općina Ilijaš u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS i Javnom ustanovom Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS organizuje općinska takmičenja u svim osnovnim školama na području naše općine. Tako je bilo i ove godine, kada su uz podršku svih osnovih škola uspješno realizovali takmičenja iz matematike, fizike, informatike, tehničke kulture, geografije, historije, demokratije i ljudskih prava, sporta, pružanja prve pomoći, programa Misli mine te Reviju kulturno-umjetničkog stvaralašta.

Enisa Mešetović, stručna savjetnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO Općine Ilijaš, kaže da je ulaganje u obrazovanje važan segment za budućnost kako općine Ilijaš tako i države BiH.

“Drugu godinu za redom Općina Ilijaš organizuje zajedničku svečanost dodjela nagrada i diploma učenicima koji su ostvarili uspješne rezultate na općinskim takmičenjima iz nastavnih predmeta, ali i nastavnicima koji su pripremali učenike za općinska takmičenja. Iz Budžeta Općine Ilijaš za ovu namjenu izdvojeno je nešto manje od 5.000 KM kao vid stimulacije i podrške učenicima da nastave vrijedno raditi i da budu najbolji ambasadori naše Općine i naše države” kazala je Mešetović.

Jedan od prioriteta Općine Ilijaš jeste ulaganje u obrazovanje i mlade ljude, odnosno ulaganje u budućnost.

„Ovo je lijep način da se djeca okupe, da se razbija taj duh rivaliteta te da osjete da kroz sve to mogu osvojiti  i neke nagrade. Ovo je način da im bude motiv da svojim trudom i zalaganjem uvijek mogu doći do rezultata. Čestitam onima koji su vodili ovaj program, i naravno pobjednicima“ kazao je načelnik Fazlić.

Amina Rožajac učenica devetog razreda OŠ”Hašim Spahić” Ilijaš osvojila je prvo mjesto na općinskom takmičenju iz fizike, drugo mjesto na općinskom takmičenju iz matematike i informatike, te šesto mjesto na kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika.

“Zahvaljuljem se mojim nastavnicima i roditeljima koji su mi bili ogromna podrška. Uvijek su mi pomagali kada mi je pomoć bila potrebna. Također, zahvalila bih se nastavnici i razrednici matematike koja je uvijek bila tu za mene, babi koji mi je pomagao u rješavanju matematičkih zadataka. Želim se zahvaliti Općini Ilijaš koja svake godine nagrađuje trud i rad vrijednih učenika” kazala je Amina.

Merjem Rožajac učenica sedmog razreda OŠ”Hašim Spahić” Ilijaš osvojila je drugo mjesto na općinskom takmičenju iz matematike i tehničkog, prvo mjesto iz demokratije i treće mjesto iz općinskog takmičenja iz historije.

“Uvijek se nađe vremena i sve se može stići. Želim se zahvaliti Općini Ilijaš koja nagrađuje rad i trud učenika i nadam se da će nastaviti nagrađivati vrijedne učenike” kazala je Merjem.

Zahvalnice su dobili i direktori i direktorice osnovnih škola sa područja općine Ilijaš koji su omogućili da sva takmičenja prođu u najboljem redu.

Svečanu ceremoniju dodjele nagrada uveličali su učenici Osnovne muzičke i baletne škole “Novo Sarajevo” – Područno podjeljenje Ilijaš a to su Nur Šerak, učenika trećeg razreda, smjer gitara u klasi profesora Fehima Hajdarevića i Adnan Hasanspahić, učenik trećeg razreda Muzičke škole, smjer harominika u klasi profesora Enesa Fazlića.

(radioilijas.ba)