Naslovnica ILIJAŠ Općina Ilijaš: Primjer dobrih praksi rada sa mladima

Općina Ilijaš: Primjer dobrih praksi rada sa mladima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prvi modul Osnovne obuke službenika za mlade, koju provodi Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini i Federalnog ministarstva kulture i sporta, obogatila je i “Kafa sa …” Enisom Mešetović, stručnom savjetnicom za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Općine Ilijaš, koja je budućim službenicima iz cijele Bosne i Hercegovine podijelila svoju inspirativnu priču i predstavila mnogobrojne aktivnosti, koje je Općina Ilijaš realizovala za mlade u proteklom periodu.

Tokom susreta, fokus je bio na praktičnim savjetima za uspješan početak karijere u javnoj službi, kao i na važnosti angažmana i inovacija u lokalnoj zajednici. Službenica za mlade je podijelila primjere dobre prakse Općine Ilijaš, kao što su postojanje Fonda za mobilnost mladih, stipendiranja studenata Trećeg ciklusa studija, učešću u programu Europe Goes Local i sl.  Također, polaznici Obuke su aktivno postavljali pitanja o ulozi službenice za mlade, očekivanjima i mogućnostima za doprinos zajednici.

“Ovaj susret je prilika za nas da podijelimo svoje znanje i iskustvo sa novim polaznicima, ali i da naučimo nešto novo od njih. Općina Ilijaš se ističe kao primjer lokalne zajednice, koja kontinuirano radi na angažovanju i podršci mladima, nudeći im raznovrsne mogućnosti za aktivno učešće i razvoj u zajednici. Ne samo  da smo stvorili okruženje koje podstiče mlade da se angažuju, već smo i implementirala niz inicijativa i programa koji su direktno usmjereni na njihove potrebe i interese. Zaista smo jako ponosni jer smo prepoznati kao zajednica naklonjena mladima”, istaknula je Mešetović.

Institut za razvoj mladih KULT planira, organizira i provodi programe obuke za službenike za mlade i certificiranje službenika koji se bave radom s mladima u gradskim, općinskim i kantonalnim organima vlasti. Program osnovne obuke za službenika/cu traje 120 radnih sati, raspoređenih po modulima.

(radioilijas.ba)