Naslovnica FOTO Održano Edukativno veče “Kasim ef. Mašić” (FOTO)

Održano Edukativno veče “Kasim ef. Mašić” (FOTO)

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Sinoć se u kino sali, u organizaciji BZK “Preporod” Ilijaš, MIZ Sarajevo i Džemata Stari Ilijaš, održalo Edukativno veče posvećeno rahmetli Kasim ef. Mašiću.

Na samom početku programa, Sejid ef. Strika, imam iz Mrakova je proučio ašere.

25.05.2015.-14

O važnosti sjećanja, čuvanja uspomena, uzimanja pouke i uzora od muslimanskih vrlih prethodnika govorili su muftija sarajevski Prof. Dr. Enes Ljevaković, muftija travnički Dr. Ahmed ef. Adilović, glavni imam MIZ Sarajevo Dr. Ferid ef. Dautović, direktor Gazi Husrev-begove medrese Dr. Zijad ef. Ljevaković i imam džamije u Starom Ilijašu Mr. Ahmed ef. Purdić.

Podcrtano je da se ne smije dozvoliti da ličnosti kao što je Kasim ef. Mašić padnu u zaborav i da bi ovakve edukativne večeri trebale postati tradicija u našem gradu.

25.05.2015.-8Almir Pušina, član Izvršnog odbora BZK „Preporod“ Ilijaš na početku je naglasio da narod koji je vjeran svojoj tradiciji ima pravo na samopoštovanje, jer narod koji ne zna cijeniti svoje, ne zna cijeniti ni tuđe bogatstvo.

U svom izlaganju travnički muftija Adilović je ukazao na vrline koje su krasile Kasima ef. Mašića, kao što su: poštenje, čestitost, upornost, istinoljubivost, bogobojaznost, veliki entuzijazam u podučavanju Kur’anu i skromnost, spremnost da upozorava na greške i zahvalnost na dobronamjerno upućenoj kritici

U prilog njegovoj pobožnosti govori i podatak da je naš Kasim-ef. nepunih 25 godina, sve dok mu se zdravstveno stanje nije pogoršalo, sa svojom hanumom postio savmi-Davud, post koji je praktikovao Davud, a.s, jedan dan je postio, a jedan mrsio.

Prisutni su mogli pogledati i multimedijalni sadržaj sa isječcima iz novina o životu Kasima ef. Mašića, video priču njegovog brata Hasana koji je emotivno iznio niz sjećanja na događaje iz života Kasima ef, posebno na njegov izlazak iz zatvora i doček u Starom Ilijašu.

25.05.2015.-16

Posebnu draž ovoj tribini dala je ilijaška pjesnikinja Nejra Šehić, čije će roman uskoro izaći, kao i članovi Hora „Preporod“ Ilijaš izvanrednim izvođenjem ilahija. Tehničku i medijsku podršku ovom događaju dali su uposleni JU „KSC i Radio Ilijaš“.

25.05.2015.-5

Nakon tribine u prostorijama KSC-a Ilijaš, prisutni su mogli pogledati izložbu fotografija i eksponata koji su vezani za Kasima ef. Mašića a koju su upriličili profesori Safija Beširević i Mahir Čutura, kao i Ahmed ef. Purdić.
Na kraju su posjetitelji mogli čuti i audio-zapis njegovog ezana, koji je kod mnogih poznavalaca izazvao lijepe uspomene, u čemu će uživati i naši slušatelji tokom Ramazana.

Nakon zavšenog programa, gosti i učesnici programa su se počastili u caffe&bistru “Azzuro” u Ilijašu.

Snimak cijele Edukativne večeri imat ćete priliku poslušati u četvrtak u popodnevnom programu Radio Ilijaša.

Sve fotografije iz naše galerije pogledajte na našoj facebook stranici.