Naslovnica ILIJAŠ Obilježen 16. rođendan OŠ “Podlugovi”

Obilježen 16. rođendan OŠ “Podlugovi”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Danas je u Podlugovima proslavljen rođendan Osnovne Škole “Podlugovi” uz prisustvo brojnih gostiju iz javnog života grada Ilijaša, nastavnika, djece i roditelja. U kratkoj prezentaciji predstavljeni su značajni projekti, a najvažniji u ovoj godini bio je utopljavanje škole i zatvaranje svih vanjskih otvora, koje je pomogla Općina Ilijaš i nadležno kantonalno ministarstvo. Time je riješen dugogodišnji problem zagrijavanja prostorija. Direktor OŠ “Podlugovi” Branislav Pavlić kaže da škola funkcioniše u vremenu najteže recesije i da sve velike probleme ne bi uspjeli prebroditi bez podrške Općine Ilijaš i Službe za društvene djelatnosti, kojima su zato danas uručene i zahvalnice. – I pored brojnih projekata i tendera koje smo uspjeli obezbijediti i poboljšati uslove rada, moram napomenuti da dugo vremena imamo problem jer je na zgradi zastarjela krovna konstrukcija, koja je dala sve od sebe, a što je najgore rađena je kancerogenim materijalima i to ćemo nastojati što prije riješiti uz podršku Općine i nadležnih službi, kazao je direktor Pavlić. Ove godine bilježi se blagi porast broja novih upisanih učenika i u novu školsku godinu u Podlugovima krenut će oko 500 učenika.

Direktora to raduje i nada se da će đaci iskoristiti raspust da se odmore, al ii da se učenici devetih razreda dobro pripreme za eksternu maturu koja ih uskoro očekuje. Svako obilježavanje Dana škole u Podlugovima propraćeno je izuzetno kvalitenim kulturnim i zabavnim programom pa su posjetitelji i ove godine uživali u prelijepim interpretacijama, glumi , recitacijama, plesnim tačkama, lutk , glumačkoj predstavi, ilahijama, pjesmama sevdalinkama, folkloru, pa čak i eksperimentima iz fizike. Najzanimljiviji gostima su bili mladi glumači tandem sa izvedbom “Udvaranje”, recitatorska sekcija interpretacijom “Slova o knjizi”, kao i mladi hor sa plesno-pjevačkom tačkom “Učitelju smanji gas” veseloj i prilagođenoj kraju školske godine. Osnovno pravilo, kažu u ovoj školi, je da djeca uživaju i da usput puno toga nauče. Pjesma Zdravka Čolića “Stanica Podlugovi” proglašena je školskom himnom. Učenici OŠ Podlugovi učestvuju na mnogim važnim općinskim i kantonalnim takmičenjima i postižu zapažene rezultate u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva,atletici, saobraćaju, prvoj pomoći itd.

Historijat

Nastanak škole u Podlugovima vezan ja za Austro-Ugarski period u prvoj deceniji 20-tog stoljeća. Prva četverorazredna škola bila je u selu Ljubnići. Nekoliko puta prekidala je rad a učenici su išli u školu u Ilijašu. Za vrijeme I svjetskog rata škola je prestala sa radom. U periodu između dva svjetska rata 20-tih godina na ovom prostoru nije bilo škole, rijetki učenici išli su u Visoko, Brezu i Ilijaš. Od 1931. do 1940. godine prešlo se sa radom u Sokolski dom u Podlugovima. U periodu od 1941. do 1955. godine na ovom području otvorene su centralne škole u Podlugovima i Ljubnićima. 1955. godine škola «Podlugovi» prerasta u petorazrednu školu, a 1958. godine postaje samostalna osmogodišnja škola sa po dva paralelna razreda od I do VIII razreda. Tada je škola dobila naziv «Vlado Vuković» koja je u svom sastavu imala područne škole u Lješevu i Ljubnićima. 1981. godine u okviru programa «1000 škola u BIH» izgrađen je moderan objekat sa 10 učionica i salom za sport. Po reintegraciji reaktivira se škola u Podlugovima, Ljubnićima i Lješevu kao četverorazredne škole koje ulaze u sastav škole «Hašim Spahić» u Ilijašu kao područna odjeljenja. Od 01.09.1998.godine Osnovna škola „Podlugovi“ u Podlugovima obilježava svoj novi početak rada kao samostalna škola sa dvije područne škole u Lješevu i Ljubnićima.

 

Izvor: radioilijas.ba