Naslovnica ILIJAŠ Obilježavanje Dana nestalih općine Ilijaš u ponedjeljak

Obilježavanje Dana nestalih općine Ilijaš u ponedjeljak

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Protestnom šetnjom kroz grad,obilaskom brda Žerovanj, gdje je 1996. godine pronađena masovna grobnica sa 32 nestale osobe, bit će obilježen Dan nestalih općine Ilijaš u organizaciji Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš . Cilj manifestacije pod nazivom „Govorite, šutnja je bol duše“ je prisjetiti se 32 žrtve masakra pronađenih u masovnoj grobnici na brdu Žerovanj 1996. godine za koje niko nikada nije odgovarao. I nakon 22 godine od nestanka nema informacija o još oko 50 nestalih Ilijašana.

-Podsjetimo, ukupno nestalih osoba sa područja Ilijaša bilo je 126, većina ih je pronađena na brdu Žerovanj i u Lješevu, te u još nekoliko pojedinačnih grobnica, kazala je predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš Zekija Avdibegović koja traga za svojim sinom već 22 godine.

Program ove godine počinje u 10 sati na Centralnom Spomen obilježju, nakon čega će učesnici obilježavanja posjetiti selo Žerovanj-mjesto masovne grobnice.

Pozivaju se građani da svojim prisustvom doprinesu dostojanstvenom obilježavanju ovog važnog događaja. Očekuje se prisustvo lica iz javnog i političkog života općine, kantona i Federacije BiH.

 

Izvor: radioilijas.ba