Naslovnica BIH Narandžasto upozorenje za veći dio BiH: Obilne padavine s jakom grmljavinom

Narandžasto upozorenje za veći dio BiH: Obilne padavine s jakom grmljavinom

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Jače naoblačenje sa zapada u Bosni i Hercegovini danas će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Obilnije padavine se očekuju u Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima Bosne. Narandžasti meteoalarm izdat je za regije Banje Luke, Prijedora, Livna, Sarajeva i Mostara.

Regiju Banje Luke i Prijedora, prema podacima meteoalarma, danas bi moglo pogoditi jače nevrijeme, te pljuskovi s jakom grmljavinom. Očekuju se lokalni grmljavinski procesi, mjestimično sa obilnijim padavinama većim od 30 litara po metru kvadratnom, lokalno moguće i preko 50 litara po metru kvadratnom, stoji u upozorenju meteoalarma. U Sarajevu, Mostaru i Livnu očekuju se lokalni pljuskovi i kiša. Očekivana količina padavina između 30 i 60 litara po metru kvadratnom.

“Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan”, navodi se u upozorenju za narandžasti meteoalarm.

Za ostale dijelove BiH izdat je žuti meteoalarm. Grmljavina se očekuje u regiji Trebinja, Tuzle Višegrada i Foče, dok će u Bihaću preovladavati oblačno vrijeme s kišom i grmljavinom.

“Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima”, stoji u upozorenju za žuti meteoalarm.

Najviša dnevna temperatura kretat će se od 18 do 24 stepena.