Naslovnica INFOSERVIS Mokri i klizavi kolovozi u većem dijelu BiH

Mokri i klizavi kolovozi u većem dijelu BiH

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U većem dijelu BiH jutros se saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Skreće se pažnja na učestale odrone kamenja na kolovoz, a izdvajaju se putevi: Zenica-Žepče, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Bugojno-Novi Travnik, Crna Rijeka-Jajce, Turbe-Skender Vakuf/Kneževo i Dobro Polje-Miljevina.

Zbog aktiviranog klizišta, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han-Kalesija (u Babajićima). U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

Vozači se savjetuju da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja u jutarnjim satima.

KANTON SARAJEVO 

Radi smanjenja zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo od 16.01.2015. zabranjuje se saobraćaj motornim vozilima čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 t i vozilima čiji motori imaju normu manju od “EURO 3”, osim vozila javnog gradskog prijevoza i vozila ostalih komunalnih službi u funkciji, na dionici Otoka-Baščaršija ulicama Zmaja od Bosne, Obala Kulina bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije i Maršala Tita, saopćeno je iz BIHAMK-a.

M-4

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-6

Ljubuški-Čapljina (na izlazu iz Ljubuškog) izvode se sanacioni radovi, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

M-16

Jajce – Banja Luka (Lučina) zbog klizišta, saobraća se usporeno, jednom trakom.

M-17

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažiranih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18

Tuzla-Bijeljina-u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.

Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

REGIONALNI PUTEVI

R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).