Naslovnica ILIJAŠ Intervju sa predsjednikom mladih CK Ilijaš povodom dana borbe protiv trgovine ljudima

Intervju sa predsjednikom mladih CK Ilijaš povodom dana borbe protiv trgovine ljudima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prije svega, predstavite nam se.

Eldar Šehić, edukator i koordinator programske aktivnosti Borbe protiv trgovine ljudima, predsjednik mladih CK Ilijaš.

18 10. Mladi Crvenog križa su bili aktivni, možete li nam reći nešto više o tome?

Mladi Crvenog križa općine Ilijaš su srijedu 18.10 obilježili Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Želimo da ukažemo na mnoge probleme koje izaziva ne informisanost na ovu temu.  Akcija je bila na nivou FBiH pod motom #ljudinisuroba. Cijela priča u Crvenom križu Ilijaš na ovu temu krenula je prije 2 godine kada smo bili jedni od organizatora akcije koja se održala ispred Alte u Sarajevu i od tad se počinje raditi na ovu temu u našoj općini. Ove godine sam bio polaznik kampa Crvenog kiža Federacije BiH na temu Borbe protiv trgovine ljudima i na tom kampu je dogovoreno da krenemo svi zajedno sa istim akcijama na nivou cijele Federacije i tako podignemo svijest o ovome problemu
Možete li nam reći šta je trgovina ljudima?

Trgovina ljudima predstavlja iskorištavanje ljudskih bića i uskraćivanje njihovih ljudskih prava a sve to u jednom cilju a to je materijalna korist.

Trgovina ljudima je jedna od tri najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na Svijetu i to govori da je trgovina ljudima postala globalni problem a da mi toga nismo svjesni. Neinformisanost je glavni uzrok zašto neko postane žrtva trgovine ljudima, postoje tu i drugri razlozi kao što je teško stanje u obitelji ili zemlji. Nevjerovatno je da, po našoj anketi koju smo radili oko 75% ljudi u našem gradu misli da nije potencijalna žrtva trgovine ljudima i da uopšte ne postoji potencijalna žrtva u njegovoj okolini a svaki čovjek koji je popunio tu anketu zna nekog ko je otišao u dijasporu da radi.
Koji su oblici Trgovine ljudima?

Imamo više oblika trgovine ljudima, mnogi je odma vežu za prostituciju i misle da je to to.
Pored seksualnog iskorištavanja tu su još: Prisilni brak i rad, prosjačenje, trgovina djecom, trgovina organima ili čak prisilno slanje u rat ili u vršenje kriminalnih aktivnosti.

Šta uraditi kad primjetimo nekog ili mi postanemo žrtva trgovine ljudima?
Ako primjetite nekog pozovite policiju i objasnite šta ste vidjeli a ako mi postanemo žrtve moramo nekako stupiti u kontakt sa nekom osobom kojoj potpuno možemo vjerovati i od nje tražiti da pozove policiju. Postoje i preventivne mjere koje bi trebali znati: uvijek nosite svoje dokumente sa sobom bilo bi dobro da imate i kupiju svojih dokumenata ako putujete u drugu državu, potražite broj od svoje ambasade u državi u koju putujete, informirajte se o agenciji sa kojim putujete i uvijek budite u kontaktu sa svojom obitelji.

Možete li nam reći da li ima neka od važijih akcija u skorijoj budućnosti koje planirate odraditi?
Nama vrlo draga i bitna akcija koju radimo u punom intenzitetu posljednji period to je DDK to jest Dobrovoljno darivanje krvi, mislimo da je to jedna od najhumanijih aktivnosti koje jedna osoba može uraditi u svom životu.
Akcija će biti poćetkom sljedećeg mjeseca i iskreno se nadamo opet dobrom odazivu naših građana.