Naslovnica ILIJAŠ Intervju sa ilijaškom rock grupom “Meteori”

Intervju sa ilijaškom rock grupom “Meteori”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Muzika kao neizostavan dio u našem svakodnevnom životu čini naš um još otvorenijim. Kao takva, može da utiče na psihičko zdravlje svakog čovjeka. Od vrste muzike zavisi i da li utiče pozitivno ili negativno, u najvećem slučaju muzika je namijenjena za pozitivne misli. Danas postoji nekoliko vrsta muzike, te sve zavisi od pojedinca šta voli da sluša.

Pojavili se iznenada kao “Meteori”

Prema riječima mladog ilijaškog rock banda „Meteori“ za njih muzika predstavlja odmor. O nazivu benda nisu, kako kažu, ni razmišljali sve do poziva na prvi javni nastup u okviru Ilijaških dana 2017. godine.

Smišljajući kako da nazovemo bend, nabrajali smo mnoge pojmove koji bi mogli služiti kao naziv. Neko je dodao “Meteori”, što se svima svidjelo. “Pojavili se iznenada, kao meteori”“,  kazao je član grupe Azur Hajdarević.

Svako od njih prije osnivanja grupe, muzikom su se počeli baviti još u osnovnoj muzičkoj školi, od svoje desete godine. Trenutno grupa sadrži pet članova: Mustafa, Berin, Azur, Abas i Emin.

Pored njihovog talenta koji su prikazali javnosti, otkrili su kako izgleda njihova proba, kao i njihov najbolji nastup do sada.

Prije su nam probe bile češće, te smo ih održavali svaki vikend, bez obzira na to da li imamo ubrzo svirku, ili ne. Sada, kako imamo više obaveza, probe održavamo sedmicu-dvije pred nastup. Prije prve probe se dogovorimo za repertoar, te svako individualno navježba svoju dionicu. Neke probe budu bolje, neke lošije, ali uvijek uspijemo navježbati dogovoreni repertoar“, istakli su članovi grupe „Meteori“.

Njihov, kako ističu, najdraži nastup do sada je prvi novogodišnji koncert, početak 2019. godine. Tad su prvi put kao bend svirali na razglasu pred mnogo većom publikom nego što su navikli, dodao je Hajdarević.

Uticaj muzike

Muzika može da utiče na psihičko zdravlje pojedinca. Svaka osoba ima omiljenu muziku za opuštanje i motivaciju. Kada je u pitanju uticaj muzike na pojedinca, on može da bude ogroman, ističu „Meteori“.

Da bi se pronašli u tekstu neke pjesme ili shvatili određenu melodiju kao motivaciju, pa čak i bili isfrustrirani određenom kompozicijom zbog njenog sadržaja ili načina izvođenja, to sve utiče na nas i na oblikovanje i formiranje ličnosti“, kazali su „Meteori“.

Razgovarala: Nerma Fazlić/ILIJAS.info