Naslovnica ILIJAŠ Intervju sa direktorom Osnovne škole „Stari Ilijaš“ Mahirom Devićem

Intervju sa direktorom Osnovne škole „Stari Ilijaš“ Mahirom Devićem

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U  lijepoj novoj zgradi Osnovne škole „Stari Ilijaš“ direktor i osoblje užurbano se pripremaju za početak nove školske godine i otvorenje 01. septembra. Namještaj u  kancelarije je stigao, a i učionice se uveliko opremaju. U školi se već čuje i školsko zvono- za probu.  Škola u Starom Ilijašu je najvažniji poslijeratni projekat, čija je ukupna vrijednost oko pet miliona maraka, a najveći investitor je Vlada Kantona Sarajevo.  Iako je izgradnja dugo trajala,  problemi su prevaziđeni i djeca će od ove školske godine krenuti u jednu od najljepših osnovnih škola  na području Kantona Sarajevo.

Ovaj događaj bio je povod za razgovor sa direktorom JU OŠ „Stari Ilijaš „ Mahirom Devićem.

Prošlo je gotovo osam godina otkad je Općinsko vijeće donijelo odluku o postojanju javnog interesa za osnivanje osnovne škole u Starom Ilijašu. Bio je to dug i povremeno težak proces. Je li se sve to čekanje i trud  isplatio  građanima i učenicima?DSC04151

Direktor Dević: Proces izgradnje škole traje sedam-osam godina to je tačno, ali svakako se isplatilo čekati da dobijemo sve ovo. Važno je istaći da je ovo najvažniji infrastrukturni objekat u oblasti obrazovanja u posljednjih 30-40  godina u Ilijašu. Također, finansijska vrijednost objekta oko pet miliona maraka dovoljno govori o veličini ovog projekta.

Ipak, bilo je problema i teškoća kako u obezbjeđivanju tolikih novčanih sredstava, kao i sa prvobitnim izvođačem radova ?

Direktor Dević : Bilo je teško. U posljednjih sedam-osam godina bilo je raznih političkih previranja, raznih vlada. Ja bih iskoristio priliku da se zahvalim trenutnoj Vladi Kantona Sarajevo koja je cijelo vrijeme, uključujući danonoćni angažman načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića i mene, radila na ovom projektu ne štedeći vrijeme ni poznanstva da se ovaj projekat privede kraju. Sama činjenica da je u ovaj objekat u posljednjih osam-devet mjeseci  uloženo milion i 200 000 KM  govori o dinamici  radova i stvari koje su se dešavale. Mi smo imali, nažalost, i tu jednu tragediju da je naš izvođač Miprogradnja zapao u finansijske probleme, te se morao ugovor s njima raskinuti. To je podrazumijevalo komplikovanu pravnu proceduru, provođenje tendera za javnu nabavku za namještaj, za unutrašnje radove u  sportskoj dvorani, stomatološku ordinaciju.  To je sve u završnoj fazi. U ovom  momentu je opremljeno pet-šest učionica, sav kancelarijski namješta je stigaoj, a ovih dana doći će i sav preostali namještaj za cijelu školu.

Kako se riješio problem upisa djece u novu školu i upis prvačića u OŠ „Stari Ilijaš“?

Direktor Dević : To je vrlo važno pitanje. Odlukom o školskim područjima, dvije ilijaške škole su dobile svoja područja koja propisuje Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju. Na bazi te odluke je izvršena  potpuna raspodjela  učenika i formiranja odjeljenja, te dodjele razrednih starješinstava. Mi smo već danas pozvali  roditelje i djecu da  u četvrtak dođu na svečani obilazak škole gdje će im biti saopšteno ko su njihove  kolege, razredne starješine. Spiskovi učenika bit će okačeni na oglasnim tablama škola- u  OŠ „Hašim Spahić“ za učenike koji prelaze, a ovdje  samo učenici koji idu u školu „Stari Ilijaš“.  Svi roditelji će na vrijeme dobiti tačnu informaciju gdje njihovo dijete ide.

Početak rada ove škole napokon će riješiti dugogodišnji problem prenapučenosti OŠ „Hašim Spahić“, a i mnogoj djeci  škola će biti puno bliža. U ovakvom objektu, uslovi za odgoj i obrazovanje su optimalni?

Direktor Dević : Rad ove škole je važna stvar i za centralnu osnovnu školu, jer će je rasteretiti. U ovom momentu je ovo najljepša škola u Kantonu Sarajevo. Ovdje treba napraviti takvu pedagošku klimu da adekvatno odgovoriti na uslove koje ima. Elaborat o podjeli te dvije škole je napravljen u potpunosti prema pedagoškim standardima. Ovdje će odjeljenja brojati od 18 do maksimalno 25 učenika, za razliku od odjeljenja u OŠ „Hašim Spahić“ gdje je bilo od 32-36 djece u prosjeku. Imamo prelijepu veliku fiskulturnu salu, prostor za organizovanje slobodnih aktivnosti, sportskih društava koji svakodnevno traže termine, sekcija. Čekalo se, ali vrijedilo je čekati, ovo je jedan veliki mubarek za općinu Ilijaš.

Kakav je program planiran za svečano otvorenje 01. septembra?

Direktor Dević : Mi ćemo taj dan u 12 sati organizovati svečani prijem prvačića, radionice za djecu, malu priredbu. Imat ćemo goste- SOS Dječija sela BiH, mala priredba i obraćanje direktora. Meni predstavlja čast kao direktoru škole, što u ovom trenutku imamo potvrdu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na dolazak, kompletne Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo,  federalnog ministra obrazovanja i nauke Damira Mašića, kao i premijera Vlade Kantona Sarajevo. To dovoljno govori da je ovo najvažniji objekat koji je završen na području Kantona Sarajevo.

Mislite li da je važno što je Općina Ilijaš najvažniju investiciju posvetila djeci, ulaganju u budućnost,  u odgoj i obrazovanje ?

Direktor Dević : To je vrlo važna stvar što će se pokazati u narednom periodu. Mi imamo mehanički priliv stanovništva, ljudi konstantno dolaze u Ilijaš jer ide se tamo gdje je dobro i postajemo općina ugodnog življenja. Prostor Starog Ilijaša je u potpunosti izmijenjen u posljednje dvije godine ove administracije na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem.  Regionalni put je rekonstruisan, brojni mali projekti završeni, uređenje mezarja je u toku, škola, vrlo važne investicije  oko fabrike Standard –tako Stari Ilijaš dobiva obrise prave male čaršijice. Prisustvo djece će podrazumijevati i nove infrastrukturne projekte koje treba rješavati.

Poruka roditeljima i djeci pred početak nove školske godine?

Direktor Dević : Želim da čestitam građanima na ovoj svečanosti otvaranja Osnovne škole. Roditeljima i djeci želim sretan početak školske godine i pozivam ih 01. septembra u 14 sati  na svečano otvorenje. Ovo je svečanost za sve građane Ilijaša, a  ne samo za učenike i roditelje.

(radioilijas.ba)