Naslovnica ILIJAŠ Intervju: Najveći uspjeh SDA u Ilijašu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Intervju: Najveći uspjeh SDA u Ilijašu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Radio Ilijaš radi seriju intervjua i članaka o rezultatima, uspjehu, planovima političkih stranaka i partija koje će činiti Općinsko vijeće Ilijaš u mandatnom periodu 2016-2020.

Stranka pobjednica sa najvišim brojem vijećničkih mandata na Lokalnim izborima 2016 u Ilijašu je Stranka demokratske akcije, što je bio povod za intervju sa predsjednikom OO SDA Ilijaš i potpredsjednikom Kantonalnog odbora Mahirom Devićem.

Možete li, napraviti usporedbu uspjeha SDA Ilijaš na izborima 2012. godine i današnjih rezultata?

Ovo je, sigurno, historijski uspjeh Općinskog odbora SDA Ilijaš nakon reintegracije općine Ilijaš, potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. Mi smo 2009. godine napravili jednu reformu stranke u Ilijašu, došla je mlađa ekipa na čelu sa mnom, uvodili smo mlade ljude, kadrove koji su se obrazovali u strukture stranke, što se ove godine najbolje pokazalo na listi kandidata SDA Ilijaš. Mi smo, pored pozicije načelnika koja je svakako bila neupitna, osvojili 12 mandata u Općinskom vijeću što je 48 posto mandata, što je povećanje u odnosu na 2012. godinu za tri mandata ili ukupni stranački rezultat za 30 posto, odnosno 1500 glasova. Dok su druge političke stranke izgubile određeni broj glasova, mi smo dobili  dodatne glasove u ovakvom multifunkcionalnom parlamentarizmu kada svaki dan nastaje po jedna stranka, to je jedna rijetkost i najbolji rezultat  u smislu rasta stranke na nivou Federacije BiH.

 Kada će i kako biti konstituisano Općinsko vijeće Ilijaš, kada je u pitanju SDA Ilijaš?

Općinsko vijeće će biti konstituisano čim se objave zvanični rezultati i uruče certifikati, zna se ko su vijećnici SDA Ilijaš tako da neće biti nikakvih problema. Ne mogu se požaliti na rad Općinskog vijeća ni u prošlom mandatu, bilo je neracionalnih stvari, ali je vijeće generalno radilo dobro u odnosu na mandat 2008.-2012. kada je bilo turobno raditi.  Imamo respektabilan broj vijećnika. U bloku koji će predvoditi SDA Ilijaš bit će 20 vijećnika barem a ne na granici 13, tako da će Vijeće raditi bez problema.

Najavljeni su veliki projekti i investicije u predizbornoj kampanji, da li to znači da Ilijaš i dalje može računati na veliku podršku kantonalnog i federalnog nivoa i kako će ta saradnja biti nastavljena i unaprijeđena?

Važno je da smo uspjeli napraviti jednu političku integraciju u KS, bio sam potpredsjednik doktoru Zvizdiću prije nego je otišao na čelo Vijeća ministara, sada sam potpredsjednik Asimu Sarajliću, naš je ministar finansija Jasmin Halebić, naš prijatelj je premijer KS Elmedin Konaković, imamo zastupnike u Skupštini KS, brojne direktore javnih preduzeća. Stvorio se nukleus mladih kadrova u KS, koji jako pomažu, tako da mi ne idemo više u Sarajevo po socijalnu pomoć, nego donosimo odluke kako na političkom, tako i na zajkonodavno-izvršnom nivou, povlačimo sredstva za velike projekte recimo milionska sredstva za regionalni put ili puteve na gornjem kraju iz Uprave za šumarstvo, sufinansiranje nadziđivanja zgrade Općine Ilijaš i i utječemo na kreiranje budžeta KS i pravednu raspodjelu, što nam je i strateški cilj jer se i sada pripremamo za kreiranje budžeta za 2017. godinu.

Općinsko vijeće će, odmah, po konstituisanju, početi radno, planirano je usvajanje Nacrta Budžeta Općine Ilijaš za 2017. godinu do kraja decembra, usvajanje brojnih regulacionih planova koji će omogućiti dolazak investitora u naš grad i nastavak započetih projekata.

Komentarišući uspjeh koalicionog partnera SBB Ilijaš, kaže da je tragično izgubio treći mandat, jer je dobio 1050 glasova, ali zbog nekih 200-300 glasova zbog količnika, izgubili su 12. mandat koji je pripao SDA.

U Općinskom vijeću Ilijaš bit će dvije žene, a obje dolaze iz Stranke demokratske akcije. Rezultati u prethodnom, najbolja lista kandidata, čista politička kampanja donijela je podršku od skoro 5000 glasova za SDA Ilijaš.

Predsjednik stranke Mahir Dević još se jednom zahvalio građanima na povjerenju obećavši da će i dalje puno raditi sa svojom ekipom, da će najavljeni projekti i investicije biti vrlo brzo vidljivi u našem gradu i da će opravdati podršku građana.

Autor: Nermina Durić-Kahvedžić