Naslovnica ILIJAŠ Intervju: Hamza Kamenjaš, najbolji sportista općine Ilijaš, otkrio nam je nekoliko detalja...

Intervju: Hamza Kamenjaš, najbolji sportista općine Ilijaš, otkrio nam je nekoliko detalja o sportu koji trenira

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Hamza Kamenjaš (20), mladi sportista još od malih nogu se bavi stonim tenisom i već jako dugo se takmiči, te niže svoje uspjehe. Hamza se prisjetio svojih početaka i sa nama podijelio nekoliko detalja o sportu kojim se bavi. Između ostalog, za njega je ovaj sport od velikog značaja, jer su mu roditelji izabrali sport smatrajući da je to idealna osnova za budući uspjeh. Govorio je za naš portal, a u nastavku pogledajte kako je tekao intervju:

Šta te podstaklo da treniraš stoni tenis?

– Odluku sam donio u razgovoru sa svojim roditeljima, stoni tenis mi je jedini omogućavao da imam treninge svakim radnim danom i to me je u početku najviše privuklo. Moglo bi se reći da nisam napravio grešku, jer sam se zadržao preko 10 godina.

 Kako izgleda tvoja priprema za takmičenje?

– Pauza između dvije sezone je uglavnom period godine u kojem igrač najviše radi na sebi, na fizičkoj pripremi ili korigovanju udarca. Jednom kada sezona starta, zbog gustog rasporeda, igrač pokušava postići određenu formu i održavati je. To bi bilo ukratko ako posmatramo cijelu godinu. Međutim ako govorim o onoj pripremi neposredno pred turniru jedina meni bitna stvar je da što manje mislim o samom turniru, zvuči paradoksalno ali zaista je tako. Mogu reći da je to potvrđeno u praksi, govorim iz ličnog iskustva, a mislim da se ovo može preslikati i na druge sfere života.

Šta se promjenilo u tvom životu nakon što si počeo da treniraš stoni tenis?

– Često sebe uhvatim da razmišljam kako bi mi izgledao život bez stonog, pretpostavljam da to nikada nećemo saznati. Možda opet zvuči kao floskula, ali sigurno da su prijateljstva koja sam stekao kroz sve ove godine najveće bogatstvo. Sa velikom većinom osoba do čijeg mi je mišljenja stalo sam upravo kroz stoni tenis povezan.

Koliko je zahtjevan sport kojim se baviš?

– Otprilike nekih 6 godina je potrebno da igrač savlada tehniku stonog tenisa. Jako puno vremena je potrebno da se stekne osjećaj, ali nažalost veoma ga je lako izgubiti (osjećaj). Kao sport traži od vas da ste u stalnom treningu. Nekome to predstavlja plus jer ne dozvoljava da se opustite, a nekome noćnu moru, moglo bi se reći da nije za svakoga.

Da li ti je na početku bilo teško baviti se stonim tenisom?

– Iskreno puno je teže sada. Kada ste u osnovnoj školi imate i previše slobodnog vremena, tako da sam uživao popunjavati vrijeme trenirajući. Kako sam stariji imam sve manje slobodnog vremena, tako da sam morao pristati na određene kompromise, ali ne žalim se, lijepo mi je ovako.

Imaš li uzora u tenisu?

– Iako se bavim stonim, a ne “velikim” tenisom, kako ga neki zovu, moj uzor je uvijek bio Roger Federer. Pored Federera tu su i imena iz stonog tenisa poput Ma Longa i Timo Bolla.

Koje je tvoje omiljeno takmičenje?

– Prošlogodišnje državno prvenstvo BiH do 21 godine koje sam osvojio.

Koji su tvoji planovi za budućnost?

–  Ne gledam nešto puno ispred sebe, fokusiran sam na zdravlje, fakultet, tenis. Na meni je da što više radim, a rezultati uvijek dođu, prije ili kasnije.

Šta želiš poručiti mladima?

– Onim najmlađima da se uključe u bilo koji sport, ovim nešto starijima da vrijeme između izlazaka popune radeći nešto produktivno.

Razgovarala: Nerma Fazlić / ILIJAS.info