Naslovnica BIH VISOKO: Iftar za više od 2.000 postača

VISOKO: Iftar za više od 2.000 postača

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Tradicionalni konvoj koji svake godine početkom mjeseca Ramazana, organizirajući tradicionalne iftare putuje zemljama regije, stigao je danas u Visoko, javlja Anadolija.

Konvoj istanbulske općine Bajrampaša “Bratstvo ne poznaje granice” nakon Bihaća, stigao je u Visoko gdje je na centralnom gradskom trgu priređen zajednički iftar za više od dvije hiljade građana.

Načelnica Visokog Amra Babić kazala je da Visoko ima privilegiju da bude jedan od gradova, domaćina općini Bajrampaša.

“Ovo večeras je prelijep ambijent, veliki događaj za građane općine Visoko. Ovo je zaista prava manifestacija bratske ljubavi i solidarnosti koja pokazuje da granice ne postoje”, poručila je Babić.

Kako je kazala, večerašnji iftar je najbolji primjer svega onoga što ramazan donosi sa sobom, mjesec darivanja, oprosta, međuljudske solidarnosti, pružanja ruke, upoznavanja, zbližavanja.

“Večerašnji iftar je najbolji primjer takvog zbližavanja daleke općine Bajrampaša i općine Visoko. Ja sam sretna što smo mi domaćini večerašnjeg iftara”, pojasnila je Babić.

Iftaru je prisustvovalo oko dvije hiljade građana, a Babić kaže da se na taj način potvrdilo da je “ovaj potez dobar potez”, mislila je na organizovanje iftara.

Na čelu konvoja se nalazi zamjenik načelnika općine Bajrampaša Gokhan Balekoglu, koji je, podsjećajući na historijske veze Turske sa BiH i drugim zemljama Balkana, rekao da konvoj koji putuje pod motom “Bratstvo ne poznaje granice” od 2005. godine u više balkanskih zemalja organizuje tradicionalne iftare, u cilju okupljanja građana u danima svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

“Kao općina Bajrampaša mi već deset godina sprovodimo naš ramazanski projekat na Balkanu. U devet balkanskih zemalja, u 21 gradu pravimo iftare”, pojasnio je Balekoglu.

Govoreći o iftarima na Balkanu, Balekoglu je kazao da su iftar ove godine, prije Visokog, organizovali u Bihaću, a narednih dana će biti organizovan u Goraždu.

“Iftar prvi put ove godine organizujemo u Visokom. Naša ekipa, koja broji oko 80 osoba, sa organizovanjem iftara je počela u Hrvatskoj. Iftari su organizovani u Zagrebu i Rijeci”, pojasnio je Balekoglu.

Prema njegovim riječima, nakon BiH odlaze u Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Albaniju, Grčku i Bugarsku, a program završavamo u Turskoj.

“Između balkanskih zemalja i Turske od daleke historije do danas postoje veze, to je realnost. Ovo je područje osmanske ostavštine”, kazao je Balekoglu, govoreći o ciljevima projekta.

Kako je kazao, općina Bajrampaša ima 300.000 stanovnika, a među tim stanovnicima se nalazi i jedan dobar dio stanovnika koji su nekada migrirali iz BiH u Tursku.

“Balkan je za nas važno područje”, poručio je Balekoglu, dodavši da su od 2005. do danas priredili iftar za oko 600.500 postača.

Balekoglu je dodao da se projekat sprovodi uz pomoć sponzora koji svojim donacijama pomažu realizaciji ovog projekta.

Među postačima su bili i Zekija i Esad Behramović.

“Ovo je prvi put da smo došli na ovakav iftar. Lijepo je”, kazala je Zekija.

Esad posti već 60 godina i, kako kaže, do sada nije prisustvovao jednom ovakvom događaju.

“Ovo je i prilika da vidim mnogo osoba na jednom mjestu koje dugo nisam i vidio”, pojasnio je Esad.

Govoreći o vezama Turske i BiH, Esad kaže da je u pitanju prijateljska veza koja traje oko pet stoljeća.

Tokom večerašnjeg iftara u Visokom priređen je bogat kulturno-muzički program, ali i poznati pleš derviša.

Iftaru je prisustvovao i profesor u Franjevačkoj gimnaziji u Visokom fra Franjo Radman, koji je kazao da su svaki susret i gozba radost.

“U BiH je svima nama događaj da, dijeleći zajedno gozbu i iftar, zapravo dijelimo vrijednosti kulture, vrijednosti suživota i mira”, pojasnio je fra Radman.

Prema njegovim riječima, trebalo bi proći puno konvoja dobrote.

“Mi, nažalost, moramo zaustaviti mnogo konvoja koji vuku negativne energije, oružje, drogu. Ovaj konvoj je nešto što treba podržati, zapravo bi svi gradovi trebali osjetiti da odbrota može zahvatiti ljude na bilo koji način”, pojasnio je fra Radman.

(VisokoIN/AA)