Naslovnica BIH Uskoro završetak radova na dionici Čevljanovići – Nišići

Uskoro završetak radova na dionici Čevljanovići – Nišići

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Još dva magistralna cestovna pravca na području Federacije Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti trake za spora vozila. Riječ je o dionicama magistralnih cesta M-18 i M-16.2.

Prema informacijama iz Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH, ove trake će biti izgrađene u sklopu programa modernizacije magistralnih cesta, financiranog iz kreditnih sredstava.

Planom poslovanja JP Ceste Federacije BiH za 2024. godinu predviđen je završetak radova na izgradnji trećeg traka (traka za spora vozila) na cesti M-18, dionici Čevljanovići – Nišići.

Također, planom poslovanja za ovu godinu predviđena je izrada glavnog projekta rekonstrukcije ceste s dogradnjom trake za spora vozila na cesti M-16.2 Prozor – Jablanica.

Ova dionica je duga oko 3 kilometra, a projekt će se financirati iz vlastitih prihoda JP Ceste FBiH.

Modernizacija magistralnih cesta, s ciljem povećanja sigurnosti saobraćaja, među prioritetima je JP Ceste Federacije BiH. Gradnja traka za spora vozila jedan je od načina na koji se to postiže.

U prethodnom periodu, kroz program modernizacije magistralnih cesta FBiH, kreditnim sredstvima financirana je izgradnja trećih traka na nekoliko cestovnih pravaca.

Budući da JP Ceste FBiH upravlja s oko 2500 km magistralnih cesta i ima ograničene vlastite prihode, značajniji projekti uglavnom se financiraju iz drugih izvora kao što su krediti međunarodnih banaka i proračun FBiH.

(crna-hronika.info)