Naslovnica INFOSERVIS Upozorenje Civilne zaštite KS: Odmah preuzeti sve mjere zaštite od snježnih padavina

Upozorenje Civilne zaštite KS: Odmah preuzeti sve mjere zaštite od snježnih padavina

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kantonalna uprava civilne zaštite upozorava sva pravna i fizička lica da odmah, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od snježnih padavina.

Upozorenje je izdato s obzirom da se u narednom vremenskom periodu, prema vremenskim prognozama od nekih meteoroloških stanica očekuju obilnije snježne padavine, koje će zahvatiti pojedina područja Balkanskog poluostrva.

IlijasSlika

Napominju da se pod ovim mjerama podrazumijevaju pripreme adekvatne snage i materijalno-tehničkih sredstava za brzi odgovor na najavljene snježne padavine, jer se samo tako mogu stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na sve buduće potencijalne izazove i prijetnje.

Ovim će se steći uvjeti za izbjegavanje svake vrste povreda i ljudskih žrtava, kao i velike materijalne štete. Imajući u vidu da se prema navedenim prognozama očekuje velika visina snježnog pokrivača, koji može izazvati najviše problema u saobraćaju, posebno apeluju na nadležne organe u općinama i Kantonu da provjere spremnost pravnih lica s kojima su potpisali ugovore za zimsko održavanje puteva, kako bi na vrijeme osigurali dovoljan broj mašina i drugih sredstava i ukoliko se za to ukaže potreba adekvatno reagirali na potencijalno moguće obilnije sniježne padavine.