Naslovnica BIH Muslimani širom svijeta obilježavaju hidžretsku Novu godinu

Muslimani širom svijeta obilježavaju hidžretsku Novu godinu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nova godina muslimanskoga kalendara nastupa 1. muharrema, što je ove godine 25. oktobra. Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

U Bosni i Hercegovini centralno obilježavanje hidžretske Nove godine bit će obilježena u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Islamski kalendar ili hidžretski kalendar je kalendar prema kojem se ravnaju muslimani prilikom određivanja svojih dnevnih dužnosti i blagdana, a u mnogim islamskim državama ovo je službeni kalendar, piše NAP.

Riječ je o je lunarnom (mjesečevom) kalendaru. On se ravna prema mjesečevim mijenama. Jedna puna mjesečeva mijena (transformacija od mjeseca mlađaka na nebu do punog mjeseca i potom opet do mlađaka) označava protok jednog mjeseca prema kalendaru. Jedna hidžretska godina ima 354 ili 355 dana. Zbog toga dan hidžretske Nove godine nikad ne pada na isti dan prema gregorijanskom kalendaru (sunčevom kalendaru) nego kruži kroz sva godišnja doba.

Za početak islamskog kalendara uzima se Hidžra, preseljenje poslanika Muhammeda a.s. i muslimana iz Mekke u Medinu 622. godine, uslijed progona i pritisaka koje su nad njima vršili mekanski idolopoklonici.

Od Hidžre do danas (2014.) navršilo se 1435 hidžretskih godina.