Naslovnica BIH U jednom dijelu Sarajeva građani moraju plaćati proviziju uz račune za vodu,...

U jednom dijelu Sarajeva građani moraju plaćati proviziju uz račune za vodu, u drugom ne moraju

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ovih dana stanovnici Sarajeva ponovo su zbunjeni dobijenim računima za vodu. U jednom dijelu grada poput Alipašinog Polja, građani su dobili majske račune na čijoj poleđini piše kako se račun može platiti u poštama i jednom broju banaka, bez provizije, dok u drugom dijelu grada kao što je Breka, na majskim računima stoji da se plaćaju uz proviziju.

Stanovnici Breke moraju platiti proviziju.

Pojašnjenje smo potražili od direktora Vodovoda i kanalizacije Rusmira Salića da li se računi plaćaju bez provizije ili sa provizijom, ali odgovore do završetak ovog teksta nismo dobili.

Kod plaćanja aprilskih računa za vodu stanovnici Sarajeva su bili prisiljeni da u poštama daju 1,50 KM provizije jer je Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija bez da o tome javno obavijesti stanovništvo, prestalo sa plaćenjem provizije JP BH pošta.

Na tadašnji upit naveli su kako “Zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo, preduzeće više nije moglo nastaviti sa plaćanjem provizije JP BH Pošta u ime svojih korisnika jer ovi troškovi dodatno ugrožavaju redovno poslovanje”.

“Zbog navedenih razloga od 01. maja 2024. godine plaćanje troškova provizije snose naši korisnici, a prema važećem cjenovniku JP BH Pošta. Preduzeće nažalost ne može otvoriti blagajne tako da korisnici ne mogu vršiti plaćanje računa bez provizije”, odgovoreno nam je iz ovog preduzeća.

Na Alipašinom Polju stigli su računi sa naznakom “bez plaćanja provizije”

Dakle, građanima nije bila ostavljena mogućnost da plaćaju račune bez provizije.

Ovakvom postupku se javno usprotivio Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, nazvavši takav potez KJKP Vodovod i kanalizacija nepromišljenim i kako će na sve načine tražiti da se promijeni.

Do danas ministar Bošnjak nije obavijestio javnost da li će građani i dalje plaćati proviziju ili neće?