Naslovnica ILIJAŠ Teretni voz Vareš – Podlugovi počinje saobraćati u martu, evo koliko će...

Teretni voz Vareš – Podlugovi počinje saobraćati u martu, evo koliko će trajati vožnja do luke Ploče

Voz koji će saobraćati od Vareša. E. Trako
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Krajem prošle godine, tačnije 14. decembra nakon 30 godina prugom Podlugovi – Vareš prošao je voz. Iako se tog 14. decembra provozao voz sa putničkim vagonima, važno je naglasiti da je obnova purge realizirana za vožnju teretnih vozova i to za potrebe kompanije “Adriatic MEtals” koja je i pokrenula ovaj važan projekat.

Iz ove kompanije za portal “Avaza” kažu da se aktiviranje pruge očekuje za manje od dva mjeseca.

– Izvoz koncentrata ruda iz rudnika Rupice kompanije Adriatic Metals BiH očekuje se u martu 2024., nakon pokretanja proizvodnog procesa koji je planiran krajem februara. Vožnja željezničkim šinama na relaciji Vareš – luka Ploče trajat će 8 sati. U početku, voz će saobraćati jednom-dvaput sedmično, pa se postepeno povećavati kako se proizvodnja bude razvijala i potrebe za izvozom budu rasle . kažu iz klompanije 2Adriatic MEtals” za “Avaz”.

Ova dionica obuhvata 18 tunela i 6 mostova i povezuje regije Ilijaša, Breze i Vareša.

– Obnova dijela pruge Podlugovi – Vareš bila je od presudnog značaja za uvezivanje ovog dijela BiH sa lukom Ploče. U pripremi za izvoz, Adriatic Metals BiH je sklopio i važne sporazume za rukovanje kontejnerima i masovnim teretom u luci Ploče, koju će ova kompanija koristiti za izvoz proizvoda, a u narednom periodu očekuje se i završetak obnove i opremanja skladišta u luci Ploč – dodali su iz ove kompanije.

(avaz.ba)