Naslovnica BIH Mladi nezadovoljni iznosom subvencije za stambeno zbrinjavanje prozvali SDP i NiP, sutra...

Mladi nezadovoljni iznosom subvencije za stambeno zbrinjavanje prozvali SDP i NiP, sutra protesti

Protesti nezadovoljnih mladih održani 11. januara (Foto: I. L./Klix.ba)
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Grupa mladih nezadovoljna iznosom subvencije Vlade Kantona Sarajevo za kupovinu stana obratila se SDP-u i NiP-u kao vladajućim strankama u ovom kantonu te su za sutra (21. januar) u 12 sati zakazali protestnu šetnju.

Kako su saopćili, iznenađeni su dosadašnjom šutnjom SDP-a kao stranke koja u svom programu djelovanja akcenat stavlja na mlade, a što se vidi u njihovom programu rada. Izdvojili su dio SDP-ovog programa za koji smatraju da potvrđuje njihovu konstataciju.

“Baziramo se na članu 3 – Bh. društvo, pravedno, humano i solidarno , tačka 5 – Položaj i uloga mladih u bh. društvu. Tu se između ostalog navodi: ‘SDP će se zalagati da kvalitetnim programima i projektima zadrži mlade ljude u Bosni i Hercegovini'”, istakli su.

Naglasili su da nisu primijetili da SDP primjenjuje ono za šta se zalaže svojim programom.

“Gospodo iz SDP-a, ako kupovina stana u Kantonu Sarajevo i pri tome obaveza po kriteriju iz javnog poziva ostanka na adresi minimalno pet godina, nije jedan od načina ostanka u državi, onda mi mladi zaista ne znamo na koje druge načine ste mislili, a tiču se upravo nas i ove grupe. Pitamo vas, da li ovaj program SDP-u služi samo kao dokument s kojim izlazite u izborne kampanje ili je to istinska smjernica po kojoj djelujete? Mi mladi još nismo vidjeli primjenu ovog programa na naš slučaj”, naveli su.

Pozvali su prvenstveno predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da se obrati mladima, ali i ostatku javnosti, kao što je to uradio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, te jasno kaže da li i šta će SDP poduzeti. Imali su poruku i za NiP.

“Pozivamo također i NiP da sa riječi pređu na djela. Upoznati smo s inicijativom zastupnika NiP-a Elvisa Vrete te je podržavamo kao jedan od načina rješavanja ovog problema, pravne i društvene nesigurnosti u koji nas je Vlada Kantona Sarajevo uvela”, poručili su.

Pozvali su ostale mlade u Kantonu Sarajevo, predstavnike ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, građane, prijatelje, ombudsmene za ljudska prava, nevladine organizacije, predstavnike ambasada i političare da jasnu kažu i iznesu stav ko je za mlade u ovoj državi, a ko nije.

“Predstavnicima u Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo poručujemo da mi nismo djeca, kako nas je na sastanku oslovio mladi premijer (Nihad) Uk (NS), koji uzgred rečeno je mlađi od dijela aplikanata s ove liste. Možda se premijer Uk osjeća starijim, pa je zaboravio da ima 35 godina. U njegove osjećaje samog sebe nećemo ulaziti”, naveli su.

Saopćili su da su “jedinstveni, obrazovani, elokventni, odlučni, motivisani i hrabri” u njihovoj borbi, ma koliko ona trajala.

“A zapamtite, Izbori su za nekoliko mjeseci. Naš princip i naše dostojanstvo nećemo pogaziti ni po koju cijenu, a pogotovo nećemo dopustiti da to vi radite”, dodaju.

Protestna šetnja, koja će sutra početi u 12 sati od Sebilja, bit će pod sloganom “Budite i vi dio hiperpriviligovane kaste”. Protestovali su i 11. januara ove godine.

Podsjećamo, grupa mladih je nezadovoljna subvencijom u iznosu od 4.826 KM te traži da taj iznos bude veći. Javnim pozivom je propisano da je moguće dobiti do 12.000 KM, a ovaj oblik finansijske pomoći Vlade Kantona Sarajevo za stambeno zbrinjavanje dobila je 1.141 mlada osoba.

(klix.ba)