Naslovnica BIH Simpozij o istraživanju kanabisa u subotu u Parku Ravne u Visokom

Simpozij o istraživanju kanabisa u subotu u Parku Ravne u Visokom

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Simpozij pod nazivom “Istraživanja kanabisa, nove perspektive I otkrića” održat će se u subotu, 11. maja 2024. godine u 11sati, pružajući priliku za duboko uranjanje u temu u okruženju Parka Ravne 2 u Visokom.

Okupit će se vodeći stručnjaci iz različitih područja povezanih s kanabisom: neurologije, psihijatrije, inžinjerstva, aktivizma te arhitekture. Zato se očekuju inspirativne rasprave i razmjena ideja koje će obogatiti razumijevanje potencijala kanabisa u različitim sferama društva.

Predavači:

Dr. Admir Mehičević – neurolog KCUS (BiH), čiji rad u Neurološkoj klinici na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu obilježava kontinuirano istraživanje i napredak. Njegova doktorska disertacija “Vrijednosti serumskog neurofilamenata kao biomarkera aktivnosti bolesti i uspješnosti liječenja pacijenata sa multiplom sklerozom”, predstavlja važan doprinos u razumijevanju i liječenju ove bolesti.

Dr. Predrag Radić – psihijatar (Hrvatska), ističe se svojim radom u tretmanu PTSP-a i demencije te kao zagovornik biodinamike, makrobiotike i konoplje u medicinske svrhe. Certificirani je psihoterapeut s ekspertizom u različitim terapijskim metodama, te ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji konopljinih preparata s kompletnim spektrom kanabinoida za tretman različitih bolesti i poremećaja.

Richard Horvat, dipl. ing elektrotehnike (Hrvatska), pokazao je veliki interes za proučavanje ljekovitih biljaka, među kojima je i kanabis. Njegov rad fokusiran je na inovacije u procesima biljnih ekstrakcija, a zajedno s kolegama pokrenuo je projekt stvaranja najljekovitijeg ekstrakta kanabisa na svijetu.

Mihael Zornjak – Green Dream Team (Hrvatska), dugogodišnji je aktivist za promicanje konoplje kao biljke od nacionalnog interesa. Kroz organizirane seminare, edukacije i evente, Zornjak širi svijest o benefitima konoplje i njezinoj širokoj primjeni, od ekologije do zdravlja ljudi.

Prof. Goran Hudec – Tekstilno – tehnološki fakultet Zagreb (Hrvatska), ističe se svojom energijom i entuzijazmom za inovativne projekte, uključujući implementaciju konoplje u različite proizvode, poput CBD ulja, sapuna i krema. Kroz svoj OPG “Sjaj u travi”, Hudec promovira ekološki prihvatljive proizvode temeljene na konoplji.

Vesna Šoić – arhitektica (Hrvatska), angažirana je u istraživanju i implementaciji konoplje u građevinske projekte. Kroz suradnju u izgradnji kuća od konoplje, Šoić promiče ekološki održivu gradnju i kreativna rješenja temeljena na ovoj biljci.

Uprkos jasnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog parlamenta, medicinski kanabis nije legalan u Bosni i Hercegovini, dok proces legalizacije teče nedopustivo dugo. Ovaj simpozij osvjetljava važnost donošenja zakona koji bi omogućili pristup medicinskom kanabisu svim građanima kojima je potreban, uz ogromnu podršku ljudi, političkih stranaka, institucija i stručne javnosti.

“Ovaj simpozij nije samo prilika za pasivno slušanje, već i za aktivno sudjelovanje u raspravama i postavljanju pitanja koja vas zanimaju. Budite dio ove važne rasprave koja će oblikovati budućnost primjene kanabisa u našem društvu”, poručili su organizatori.

(klix.ba)