Naslovnica BIH CIK donio odluku: Lokalni izbori 6. oktobra, na spisku 3.406.088 birača

CIK donio odluku: Lokalni izbori 6. oktobra, na spisku 3.406.088 birača

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani u nedjelju, 6. oktobra, odluka je koju je danas jednoglasno donijela Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na sjednici. 

Na Centralnom biračkom spisku se nalazi tri miliona i 406.088 birača. Izbori se raspisuju za 58 općinskih vijeća u FBiH, 53 skupštine općina u RS-u, 11 načelnika, 21 gradsko vijeće u FBiH, deset skupština gradova, 32 gradonačelnika, i za Skupštinu Brčko distrikta.

CIK je usvojio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, koje će biit objavljeno na web stranici. 

Usvojen je i zaključak o utvrđivanju tehničkog prečišćenog teksta Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a članovi CIK-a su u skladu s novim izmjenama Izbornog zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, danas na sjednici potpisali i svečanu zakletvu. 

Kako je pojašnjeno, to je obaveza precizirana novim izmjenama Izbornog zakona za sve izborne komisije, te se očekuje da u roku sedam dana zakletve potpišu i članovi lokalnih izbornih komisija.