Naslovnica BIH Radnici u zdravstvu od 5. juna idu u blokadu cesta: Evo gdje...

Radnici u zdravstvu od 5. juna idu u blokadu cesta: Evo gdje će saobraćaj prvo biti obustavljen

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Glavni odbor Sindkata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo donio je odluku da se svakim danom od 5. do 11. juna, u vremenu od 13 do 14 sati, u ulici Skenderija, na raskrnici u svim pravcima obustavi saobraćaj.

O ovoj odluci Glavnog odbora, kako nam je kazao Senad Sadiković, predsjednik Sindikata, bit će obaviješteni Ministarstvo saobraćaja KS i MUP KS.

“Ukoliko ova naša prva odluka ne urodi plodom, blokirat ćemo i ostale saobraćajnice u KS. Naša odluka je da blokiramo saobraćaj ispred svake javne zdravstvene ustanove koja postoji u KS”, navodi Sadiković.

Kaže kako će na blokiranim saobraćajnicama svakodnevno biti oko 100 ljudi, članova Glavnog odbora i po pet članova iz svih osnovnih sindikalnih organizacija.

Sindikat od Vlade traži:

– da se poništi Odluka-zaključak Vlade KS o davanju saglasnosti poslodavcima za isplatu jednokratne pomoći,

isplatu jednokratne pomoći svim radnicima u zdravstvu KS u iznosu od 2.520 KM do 30. juna 2024,

– da se Kolektivni ugovor radnika u zdravstvu u KS odnosi i na uposlene u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS,

– te da se preispita Odluka Vlade KS o povećanju plaće direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Muameru Kosovcu, u visini 30 posto.

Radnici u zdravstvu prošle sedmice (23. maj) održali su i proteste ispred zgrade Vlade KS.

Isti dan predstavnike radnika u zdravstvu primio je premijer KS, Nihad Uk, koji je sindikalistima kazao “kako Vlada ostaje pri stavu da se radnicima u zdravstvu ne isplati jednokratna novčana pomoć”.