Naslovnica ILIJAŠ Počelo polaganje prvog sloja asfalta u naselju Vratuša

Počelo polaganje prvog sloja asfalta u naselju Vratuša

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U toku je polaganje prvog sloja asfalta na dionici puta u naselju Vratuša, u mjesnoj zajednici Podlugovi.

Riječ je o lokalnom putu koji povezuje dvije vrlo naseljene mjesne zajednice i koji može biti alternativni u odnosu na regionalnu cestu. Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijeđena su zajednički iz budžeta Općine Ilijaš i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo u iznosu od 725.400 KM. Riječ je o dionici dugoj 920 metara i širine 5,5 m. Izvođač radova je firma “Oxa” d.o.o. Sarajevo. Nadzor nad izvođenjem radova je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Ranije je završeno skidanje starog asfalta i nasipa, dovoz novog nasipa i valjanje, ugradnja obostranih ivičnjaka i asfaltiranje prve dionice puta u dužini 400 metara. Osim rekonstrukcije puta završena je i izgradnja potpornih zidova. Cesta se nalazi u zakošenom terenu i bilo je neophodno da se izgrade potporni zidovi sa gornje strane puta. Ukupna dužina potpornih zidova je oko 500 metara. Vrijednost projekta izgradnje potpornih zidova je 227.565 KM, a investitor je Općina Ilijaš. Izvođač radova bila je firma “Ado Trans” d.o.o. Visoko, a nadzor “Smajić Inženjering” d.o.o. Goražde.

Ovaj projekat će u konačnici biti jedan od najvećih projekata na općini Ilijaš u posljednjih nekoliko godina, kako po obimu radova tako i po visini uloženih sredstava.

Nakon ugradnje prvog sloja asfalta preostaje da se asfaltira kompletna dionica puta drugim slojem asfalta i uradi saobraćajna signalizacija.

Zbog izvođenja radova u narednim danima očekuju se kratkotrajne gužve. Molimo učesnike u saobraćaju koji koriste ovu dionicu puta da imaju strpljenja i da poštuju postavljenu signalizaciju.

Radio Ilijaš