Naslovnica BIH Općina Stari Grad dodijelila zgradu na korištenje S.O.S. dječijem selu

Općina Stari Grad dodijelila zgradu na korištenje S.O.S. dječijem selu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Zgrada u sarajevskoj općini Stari Grad dodijeljena je na korištenje S.O.S. dječijem selu, što je odluka Općinskog vijeća donesena na prijedlog načelnika Irfana Čengića (SDP).

Čengić je potpisao ugovor o davanju na korištenje kompletne zgrade u ulici Čardodžina humanitarnoj organizaciji SOS-Kinderdorf International. Ugovor je potpisan s programskim direktorom SOS dječijeg sela Adnanom Alikadićem. Kako su saopćili iz Općine Stari Grad, primijenjen je princip socijalnog stanovanja u zakup, bez plaćanja zakupnine. sa programskim

“Briga o djeci i mladima bez roditeljskog staranja je veoma važna za Općinu Stari Grad Sarajevo. Sretan sam što je Općinsko vijeće podržalo moj prijedlog da na ovaj način sistemski upravljamo zgradom koju je zajednici poklonio dobrotvor i privrednik Hajriz Brčvak”, izjavio je Čengić.

Direktor i osnivač Fondacije Hemiias Hajriz Brčvak je spomenutu zgradu u decembru prošle godine donirao Općini Stari Grad. Izgradnja je započela u aprilu 2022. godine, a ima suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje, s ukupno sedam dvosobnih stanova.

“Zadovoljstvo je unapređivati saradnju sa Općinom Stari Grad, za to posebna zahvalnost načelniku Čengiću. Ova podrška će nam pomoći da podignemo kvalitet brige za mlade, posebno mlade koji su u intenzivnoj pripremi za samostalan život. Ovu zgradu će koristiti naši studenti te mladi koji su u pripremi ili već u programu polusamostalnog života”, ukazao je Alikadić.

Prema njegovim riječima, ideja je da mladima ponude uslove za postepeno osamostaljivanje po programu kakav se provodi u zemljama zapadne Evrope.

“Sličan sistem smo vidjeli na prošlogodišnjoj studijskoj posjeti Austriji i tokom ove godine ćemo ga primijeniti uz podršku načelnika i općine Stari Grad”, dodaje Alikadić.

Čengiću je ovom prilikom uručena zahvalnica ove organizacije. U ovoj posjeti prisustvovali su i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Enida Pavić Pečenković (SDP) i općinski vijećnik Sabahudin Arapović, saopćili su iz Općine Stari Grad.
(klix.ba)